Søgeresultater

Indtast din søgning ovenfor

Glædelig jul og godt nytår fra os i NCFO!

Vi ser i denne nyhed tilbage på året, der er gået og fremhæver en række højdepunkter. Vi kigger lidt ind i 2024 og ønsker naturligvis alle en rigtig glædelig jul.

Når året er ved at gå på hæld, giver det mulighed for at reflektere over det forgangne år og se frem mod det nye, der venter. 2023 har budt på mange nye og spændende projekter, samarbejder, arrangementer og indsigter for os i NCFO. Når vi ser tilbage, står en række aktiviteter særligt frem. Fold ud og læs om dem i nedenstående.

Billedbanken bliver til

Fold ud Fold ind

Da vi i sin tid startede NCFO, havde vi store udfordringer med at finde værdige billeder af personer med overvægt, vi kunne bruge til hjemmesiden og vores sociale medier. Langt de fleste billeder, der kom frem, når vi søgte på ‘overvægt’, var nemlig meget uflatterende og stigmatiserende. Oftest var hovedet skåret væk, maven fik al opmærksomheden, og fordomsfuld adfærd blev fremhævet. Generelt var fordommene i mange af de billeder, vi kunne finde, ikke til at tage fejl af.

Det gav os idéen til at udvikle vores egen billedbank med respektfulde billeder af mennesker med overvægt i alle mulige hverdagssituationer. Ansøgningsprocessen var lang, men i 2023 lykkedes det os at finde finansieringen, så billedbanken kunne blive en realitet. Læs mere her.

Vi er meget stolte af billedbanken og er glade for at se, at mange allerede er begyndt at bruge den. Det skal være slut med billeder, hvor hoved og ben er skåret væk, og hvor maven er strammet ind med et målebånd. Billedbanken er gratis og må bruges til alle ikke-kommercielle formål. Du finder Billedbanken her.

Udstillingen “Intet at se!”

Fold ud Fold ind

I sensommeren udviklede vi med billeder fra billedbanken udstillingen “Intet at se!”, som vi udstillede i de smukkeste rammer på Aarhus Rådhus i oktober.

Udstillingen viste værdige billeder af personer med overvægt og viden om vægtstigmatisering, konsekvenserne herved, og hvad vi kan gøre for at mindske den. Den satte fokus på, hvordan stigmatiserende billedbrug i for eksempel medierne påvirker vores holdninger til overvægt og mennesker med overvægt. Læs om udstillingen her.

Fra 2024 bliver det muligt at booke udstillingen helt gratis – du skal kun betale fragten … eller selv afhente den på Aarhus Universitetshospital. Så hvis du ønsker at være med til at sætte fokus på vægtstigmatisering, så kan du booke den til for eksempel et bibliotek, museum, skole, arbejdsplads eller uddannelsesinstitution. Læs mere om, hvordan du booker den, og hvordan udstillingen ser ud, her.

Borgerinddragende aktiviteter

Fold ud Fold ind

I vores arbejde med at udbrede viden om overvægt og skabe en større forståelse for, hvordan det er at leve med overvægt, er borgerinddragelse vigtigt. Det forsøger vi at gøre på flere forskellige måder, i forskellige aktiviteter.

F.eks. gennem “Livet med mere_Talerøret”, der er en spørgeskemaundersøgelse om livet med overvægt, som giver deltagerne mulighed for at blive hørt, bidrage med viden og få en stemme ind i overvægtsdebatten. Vi bruger det til at få viden, til at blive klogere på hvad der fylder, og til at få input til hvilke emner vi med fordel kan arbejde med. Første spørgeskema er udsendt og i det nye år ser vi frem til at kunne dele viden fra første undersøgelse. Du kan læse mere om “Talerøret” her.

“Livet med mere_væggen” er også en måde, vi inddrager på. Det er en online væg, hvor man anonymt kan skrive sine oplevelser om at leve med overvægt, uden at nogen kan kommentere på det. Den kan du se her.

Sidst, men ikke mindst forsøger vi også at bruge vores sociale medier til input og feedback. Man kan altid skrive til os med idéer og ønsker på mail ncfo@ncfo.dk og følge os på vores (nye!! :-)) Instagram-profil, Facebook, LinkedIn eller Twitter.

Fyraftensmøder

Fold ud Fold ind

Vi har nu afholdt sidste af fem fyraftensmøder med titlen “Rundt om overvægt”. Der har været stor interesse med knap 600 deltagere – sundhedsprofessionelle med forskellige fagligheder fra forskellige sektorer fra hele landet – der fik en opdatering på viden om overvægt anno 2023. Vi fik også brugbar viden med hjem fra deltagerne.

De fem fyraftensmøder indeholdte den nyeste viden om overvægt, blandt andet om årsager, konsekvenser, forebyggelse og behandling samt viden om vægtstigmatisering og respektfuld kommunikation.

Vi håber, at alle, der deltog på møderne, gik derfra med ny viden. Vi takker for interessen og for de mange brugbare indsigter, vi fik med hjem. Du kan læse en kort opsamling på fyraftensmøderne her.

Rapport om viden og holdninger

Fold ud Fold ind

I 2023, ja faktisk også i 2022, arbejdede vi sammen med Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og alliancen Børnevægt i Balance på at klargøre det nye spørgeskema til “Danskernes viden om og holdninger til overvægt”. Formålet med rapporten er at give forskellige aktører, der arbejder med forebyggelse, medierne og befolkningen et indblik i voksne danskeres viden om og holdninger til overvægt og sundhed.

Et af målsætningerne for os i dette arbejde var at spørge mere ind til danskernes holdninger i spørgsmål, der kunne afdække noget omkring vægtstigmatisering. Om det er lykkedes, kan du læse om her i rapporten.

Rapporten er baseret på over 5.000 voksne danskeres besvarelser. Undersøgelsen blev gennemført i foråret 2023 og udkom i november 2023.

 

Formidlingsguiden: “Ord skaber virkelighed

Fold ud Fold ind

Vi har været med i udviklingen af formidlingsguiden: “Ord skaber virkelighed – så hvordan taler vi om overvægt?” i regi af Sund By Netværket. Samtaler om overvægt med borgere kan være svære, da emnet er følsomt og kan være forbundet med stigmatisering. Ord skaber virkelighed, og derfor er det vigtigt, at vi fortsat er nysgerrige på, hvordan vi skal snakke om vægt på en god og ikke-stigmatiserende måde. Derfor har det været et vigtigt arbejde for os at deltage i. Du kan læse mere om formidlingsguiden her.

Nye undersider på hjemmesiden

Fold ud Fold ind

I 2023 har vi også åbnet op for tre nye undersider på vores hjemmeside. Her er formålet primært at dele og samle andres viden, perspektiver og ord. Disse sider er:

  • Indblik og perspektiver, hvor vi deler indblik og personlige erfaringer omkring overvægt, krop, sundhed m.m. formidlet gennem f.eks. TV-programmer, podcasts og bøger
  • Livet med mere_, hvor vi deler viden om det levede liv med overvægt
  • Faglig viden og materialer, hvor vi samler og deler tilgængelige materialer og faglig viden i form af rapporter, vejledninger, videoer m.m.,

Vi håber, du vil bruge siderne og lade os vide, hvis der er noget, du mener skal oprettes på siderne, eller noget du bare gerne vil vide mere om – send os gerne en mail på ncfo@ncfo.dk.

Kommunale og regionale sundhedstilbud

Fold ud Fold ind

Vi har i 2023 fortsat med at indsamle og opdatere viden om kommunernes og regionernes sundhedstilbud målrettet børn, unge og voksne med overvægt og svær overvægt, så kortene indeholder et retvisende, opdateret overblik. Du finder kortene her:

Hvad skal der ske i 2024?

NCFO har indtil nu været et 4-årigt projekt, som udløber 31. december 2023. Men men men NCFO fortsætter heldigvis arbejdet med at udbrede viden om blandt andet overvægts kompleksitet og stigmatiseringens konsekvenser i 2024 og frem. Vi har allerede planer i støbeskeen for 2024 som f.eks. en konference om tværsektorielle samarbejder, en rapport om vægtstigma og meget mere.

Du kommer til at høre meget mere om NCFOs fortsættelse og vores kommende aktiviteter i det nye år – vi ser frem til at løfte sløret for alt det nye.

Vi er glade og taknemmelige for, at du var med os i 2023. Og vi takker for alle de gode samarbejder samt alle de gode perspektiver og dialoger, vi har haft gennem året.

Vi fortsætter det hele i 2024.

Nu er der bare tilbage at ønske en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår til dig og dine kære.