Søgeresultater

Indtast din søgning ovenfor

Hvordan taler vi om overvægt?

Samtaler om overvægt med borgere kan være svære, da emnet er følsomt og kan være forbundet med stigmatisering. Ord skaber virkelighed, og derfor er det vigtigt, at vi ved, hvordan vi skal snakke om vægt på en god og ikke-stigmatiserende måde. Det har Sund By Netværket nu udgivet en formidlingsguide til.

Foto: Nationalt Center for Overvægt. Fotograf: Tania Nørgaard.

Sund By Netværkets formidlingsguide har fire principper for vejen til den respektfulde samtale om overvægt med borgeren. De fire principper er:

  • Overvej om det er relevant at tale om overvægt
  • Spørg om tilladelse til at tale om vægt
  • Hav fokus på det hele menneske og vær nysgerrig på borgerens egen fortælling
  • Vær opmærksom på dit sprog.

Formidlingsguiden indeholder konkrete eksempler på, hvordan man kan starte samtalen om vægt med en patient, hvad man skal overveje, inden man gør det, samt hvad man skal være opmærksom på for eksempel i forhold til sprog og tidspunkt.

Formidlingsguiden er udviklet med indsigter fra forskere, praktikere, vidensinstitutioner og oplevelser fra borgere med overvægt. Den er udformet af en arbejdsgruppe bestående af forpersonskabet for temagruppen om forebyggelse af overvægt blandt børn, unge og voksne samt samarbejdspartnere fra Statens Institut for Folkesundhed, Nationalt Center for Overvægt, Kræftens Bekæmpelse og Københavns Professionshøjskole.

Formidlingsguiden tager udgangspunkt i de internationale guides “Language Matters” fra England og “SHIFT – a guide for communication professionals” fra Australien.

Du kan finde Sund By Netværkets formidlingsguide her.