Søgeresultater

Indtast din søgning ovenfor

Billedbanken er åben!

Vi har glædet os til at fortælle, at billedbanken med værdige billeder af personer med overvægt nu er åben og klar til brug.

Billedbanken er udviklet for at sætte fokus på vægtstigmatisering og for at mindske stigmatiserende billedbrug af personer med overvægt blandt andet i medierne. Billedbanken er nu klar til brug og må bruges til alle ikke-kommercielle formål.

Når diverse medier skriver om emnet “overvægt”, er artiklen ofte ledsaget af et billede, der kun viser maven på en person – gerne strammet ind med et målebånd – eller personen bagfra. Billedet viser ofte en person i en stereotyp situation eller i gang med en stereotyp adfærd. Det kan være personen spiser en is eller burger og har spildt mad ned ad blusen. Disse billeder er med til at understøtte og fastholde fordomme og stereotype opfattelser om personer med overvægt, som værende f.eks. dovne, sjuskede, uintelligente og uden viljestyrke.

Medierne og andre, der formidler om overvægt, spiller en central rolle i forhold til offentlighedens forståelse og holdninger til emnet og er dermed med til at forme synet på personer med overvægt gennem sprog og billeder. Derfor har vi, der formidler om overvægt, en rolle og et ansvar i forhold til at sikre korrekt og ordentlig formidling og portrættering.

Foto: Nationalt Center for Overvægt. Fotograf: Gary Britton

En ny fortælling

Ønsket med billedbanken er dermed at bidrage til en ny fortælling, der kan skabe en holdningsændring i forhold til overvægt og dermed skabe et mere værdigt, fordomsfrit og ikke-stigmatiserende syn på børn, unge og voksne med overvægt. Derudover er forhåbningen, at danskere med overvægt kan spejle sig i de billeder, som de fremover møder i artikler, rapporter og andre steder, når emnet er overvægt. Repræsentation er vigtigt – også når man lever med overvægt.

Ved at bruge billederne fra billedbanken kan du derfor være med til at støtte op om at mindske stigmatisering. Det skal være slut med billeder, hvor hoved og ben er skåret væk, og hvor maven er strammet ind med et målebånd. Billeder skaber virkelighed. Og derfor er det vigtigt at bruge værdige, ikke-stigmatiserende billeder.

Brug af billedbanken

Billedbanken er en gratis ressource, vi har udviklet til diverse formål og anvendelsesmuligheder – dog ikke kommercielle. Det kan du læse mere om her, hvor du også finder billedbanken.

Du kan også læse pressemeddelelsen her.