Tilbud til voksne i Region Syddanmark
På denne side får du et overblik over Region Syddanmarks sundhedstilbud til voksne, der lever med svær overvægt.
Esbjerg Sygehus varetager Region Syddanmarks kirurgiske behandling af voksne med svær overvægt.
Syddansk Overvægtsinitiativ (SDOI) på Esbjerg Sygehus tilbyder et screenings- og behandlingstilbud til voksne med BMI på 30. SDOI tilbyder desuden screening for overvægtsrelaterede sygdomme til borgere mellem 18-60 år og med BMI over 30 på Odense Universitetshospital, Sygehus Sønderjylland og Sygehus Lillebælt. Læs mere om screeningstilbuddet på de tre sygehuse på følgende tre links:
Alle screeningstilbud kræver kræver henvisning gennem egen praktiserende læge eller sygehus-/hospitalsafdeling.
Esbjerg Sygehus og Sygehus Sønderjylland har derudover sundhedstilbud til gravide med overvægt.
Psykiatrien på Syddansk Universitetshospital tilbyder et behandlingsforløb til voksne med tvangsoverspisning (BED).
Læs mere om regionens tilbud i nedenstående links.
Borgere fra hele landet kan også af deres praktiserende læge henvises til Livsstilscenter Brædstrup i Region Midtjylland, Regionshospitalet Horsens.
Desuden kan borgere fra hele landet, som har en diagnosticeret tvangsoverspisning (BED) eller mistanke herom, ansøge om deltagelse i forskningsprojektet HALO, som foregår på Psykiatrisk Center Ballerup i Region Hovedstaden.
I Region Syddanmark rekrutterer forskningsprojektet LightCOM deltagere. Læs mere om projektet og mulighed for deltagelse neden for.
Har du kendskab til sundhedstilbud i Region Syddanmark til voksne med overvægt, som ikke er beskrevet her, er du velkommen til at informere os om det på ncfo@ncfo.dk.
Esbjerg Sygehus
Fedmekirurgi – bariatrisk kirurgi
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Region Syddanmark tilbyder kirurgisk behandling af svær overvægt på Esbjerg Sygehus.
Forud for bariatrisk kirurgi skal de ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder være udtømte. Rådgivning og behandling kan for eksempel være givet hos egen praktiserende læge eller i kommunen med kostvejledning hos diætister og motionsanvisning hos fysioterapeuter eller lignende fagpersoner. Farmakologisk overvægtsbehandling skal desuden være overvejet, men ikke nødvendigvis afprøvet.
Inden operation henvises patienten henvises af egen praktiserende læge til forberedende forløb på Odense Universitetshospital eller Esbjerg Sygehus. Her bliver patienten klædt på til at forstå de radikale kostændringer og gener, der følger livslangt efter operationen. Der undervises både individuelt og i hold af læger, kliniske diætister, specialuddannede sygeplejersker samt tidligere opererede patienter. Temaerne er blandt andre risici og komplikationer, rygestop, egne og andres forventninger, vitamintilskud m.m., og der er rig mulighed for spørgsmål, refleksion og diskussion med såvel det tværfaglige undervisningshold som tidligere opererede patienter.
Efter operation er opfølgning skemalagt med henblik på at observere for komplikationer, medicinsanering, forebyggelse af fejlernæring, vitaminbehov samt vedholdende at motivere til hensigtsmæssigt kostmønster og livsstil. Der tages regelmæssigt blodprøver – typisk efter 3 måneder og herefter livslangt hver 6. måned. De første minimum 1-2 år varetages denne funktion af Endokrinologisk Afdeling i Esbjerg eller Odense. Derefter hos egen praktiserende læge.
Målgruppe
Der foreligger en række kriterier for hvem, der kan indstilles til bariatrisk kirurgi. Læs mere på sundhed.dk.
Henvisning
Tilbuddet kræver henvisning gennem egen praktiserende læge, samt at vægttab er forsøgt via ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder, som er dokumenteret i patientens journal. Patienter med en spiseforstyrrelse, misbrug eller psykiatrisk sygdom kan ikke henvises til bariatrisk kirurgi.
Læs mere om tilbuddet på sygehusets hjemmeside eller på sundhed.dk.
Syddansk Overvægtsinitiativ, Esbjerg Sygehus
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
I Region Syddanmark kan borgere med BMI på 30 eller derover blive henvist til ‘Syddansk Overvægtsinitiativ, som er et screenings- og behandlingstilbud, der har til formål at opspore eventuelle følgesygdomme til overvægt og behandle disse. Forløbet foregår på Esbjerg Sygehus og består af en række undersøgelser for medicinske sygdomme og, ved sygdomsfund, tilbud om et forløb med livsstilsændring. Der er fokus på sundhed, ikke vægttab i dette tilbud.
Når borgeren er henvist fra egen læge eller sygehusafdeling starter tilbuddet op med screening for overvægtsrelaterede sygdomme inkl. en opfølgende samtale med en læge og sygeplejerske. De lægger sammen med patienten en plan for det videre forløb, som kan bestå af medicinsk behandling, kirurgisk behandling, tilbud i hjemkommunen eller deltagelse i Syddansk Overvægtsintiativs ‘Livsstilspakke’.
Livsstilspakken strækker sig over 1 år og varetages af en diætist og en fysioterapeut. Livsstilspakken indeholder:
- En indledende samtale
- Løbende individuelle samtaler
- Gruppeforløb med undervisning
- En afsluttende samtale inkl. plan for det videre forløb
Der vil være en 5 års kontrol efter den indledende undersøgelse og screening.
Målgruppe
Målgruppen er patienter i alderen 18-60 år med BMI på 30 eller derover.
Henvisning
Tilbuddet kræver henvisning gennem egen praktiserende læge eller sygehus-/hospitalsafdeling.
Læs mere om tilbuddet på sygehusets hjemmeside.
Livsstilskonsultation for gravide med overvægt
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Esbjerg Sygehus tilbyder gravide med overvægt at blive fulgt i en livsstilskonsultation, hvor jordemoderen vil have fokus på generel sundhed, graviditetsforløbet, det kommende barn og forældreskabet. Der er mulighed for længere tid med øget fokus på den enkelte gravides livsstil. Der tages udgangspunkt i vægtneutral sundhed og intuitiv spisning.
Målgruppe
Gravide med BMI >35.
Læs mere og find kontaktoplysninger her.
Behandlingstilbud for Binge Eating Disorder
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Syddansk Overvægtsinitiativ (SDOI) tilbyder et målrettet screenings- og behandlingstilbud til personer med Binge Eating Disorder (BED) i samarbejde med Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. Forløbet er en del af en helhedsorienteret indsats for personer med svær overvægt og inkluderer både screening, psykologisk udredning og behandling. BED indsatsen er integreret i SDOI’s allerede eksisterende tilbud, som du kan læse mere om her.
Behandlingsforløbet indeholder:
- Individuelle samtaler: To opstartssamtaler á 1 time med 4-5 ugers interval samt opfølgende samtaler efter behov.
- Gruppeforløb: 10 moduler over 20 uger (hver anden fredag, 2,5 time pr. gang) med fokus på BED-håndtering, gruppeerfaringsudveksling og støtte fra diætister og psykiatrisk personale.
- Afslutning og opfølgning: Individuel afslutningssamtale samt en opfølgende gruppesession tre måneder efter afslutning.
Målgruppe
Voksne i alderen 18-60 år med BMI ≥ 30 kg/m2 og moderat BED samt er bosiddende i Esbjerg Sygehus’ optageområde.
Henvisning
Det er ikke muligt at henvise direkte til BED behandlingsforløbet i SDOI. Borgere kan henvises til screening i det Syddanske Overvægtsinitiativ via. egen læge, sygehusafdeling eller psykiatri, hvorefter en screenings og udredningsproces vil afgøre, hvorvidt man kan inkluderes i behandlingsforløbet.
For yderligere information om tilbuddet kan du kontakte Sandie Vandborg, projektansvarlig – Syddansk Overvægtsinitiativ, tlf.: 20 54 70 15 eller mail: SDOI@rsyd.dk
Sygehus Sønderjylland, Aabenraa
Jordemoderkonsultation for gravide med overvægt
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Sygehus Sønderjylland, Aabenraa tilbyder gravide med overvægt individuel vejledning i livsstil i forbindelse med jordemoderkonsultationer ved graviditetsundersøgelser. Der tages udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens koncept “Små skridt til vægttab der holder”.
Målgruppe
Gravide med BMI >35.
Læs mere og find kontaktoplysninger her.
Syddansk Universitetshospital
Online behandling for tvangsoverspisning (BED)
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Center for Digital Psykiatri i Region Syddanmark tilbyder et online behandlingsforløb til voksne med tvangsoverspisning/binge eating disorder (BED). Borgeren skal således ikke møde fysisk op til behandling, men kan arbejde med programmet hjemmefra.
Forløbet består af et 20 ugers online program tilknyttet en psykolog én gang om ugen og kommer blandt andet omkring emner som:
- Viden om spiseforstyrrelser og tvangsoverspisning
- Trang til mad
- Madkontrol
- Humør
- Spisemønstre
Formålet er at give deltageren støtte til at skabe ændringer, der kan reducere eller stoppe overspisninger, udvikle nye strategier til at håndtere forskellige udfordringer samt hjælp til at forebygge tilbagefald.
Behandlingsforløbet har fokus på de tanker og følelser, der ligger til grund for overspisningerne og har ikke vægttab som målsætning.
Målgruppe
Tilbuddet henvender sig til voksne over 18 år og som er bosiddende i Region Syddanmark, som har let, moderat eller svær tvangsoverspisning/Binge eating disorder (BED).
Henvisningskriterier
Forløbet kræver ikke henvisning. Borgeren kan søge om deltagelse i behandlingstilbuddet på Syddansk universitetshospitals hjemmeside.
Du finder mere information om sundhedstilbuddet på hospitalets hjemmeside.
Odense Universitetshospital
BED-behandling
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Odense Universitetshospital tilbyder behandling til borgere med let til moderat tvangsoverspisning/binge eating disorder (BED).
Behandlingsforløbet, som varetages af psykologier med specialviden inden for BED, foregår på Arbejds- og Miljømidicinsk Klinik og indbefatter:
- Screening og udredning af BED, som indeholder samtaler med en psykolog omkring mad og spisning og evt. andre relevante problematikker, der kan gøre sig gældende i forbindelse med spisning. Formålet er at sikre den rette behandling til borgeren.
- Behandlingsforløb, som er et struktureret, kognitivt, terapeutisk forløb over 12 gruppesessioner med 8 deltagere i hver gruppe. Hver session varer tre timer og varetages af en psykolog. For at kunne deltage, skal borgeren være motiveret for gruppebaseret behandling og kunne mødes til 3 timers behandlingssession 1 gang om ugen over en periode på 12 uger.
Målgruppe
Tilbuddet henvender sig til voksne over 18 år, som har let til moderat tvangsoverspisning/Binge eating disorder (BED) med op til flere overspisningsepisoder om ugen, men ikke dagligt.
Henvisningskriterier
Forløbet kræver ikke henvisning. Borgeren kan henvende sig på tlf. 2913 8045 for at høre mere om tilbuddet.
Du finder mere information om behandlingstilbuddet på hospitalets hjemmeside.
Forskningsprojekter
Forskningsprojektet LightCOM
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
LightCOM (Lighthouse Consortium on Obesity Management) er et sundhedsprojekt, der varer 5 ½ år. Det har til formål at gøre behandlingen af svær overvægt bedre.
En del af projektet er et intensivt vægttabsprogram, der har til formål at hjælpe deltagerne med at opnå et stort og varigt vægttab samt forbedre deres fysiske og mentale sundhed. Programmet tilpasses den enkelte og indeholder måltidserstatning, støtte til at ændre vaner, motion og eventuelt vægttabsmedicin. Man måler blandt andet på vægt, sundhed, livskvalitet og om programmet er pengene værd.
Projektet er opdelt i tre studier: ‘LightCARE’, ‘LightWAY’ og ‘LightBAR’. De sammenligner det intensive vægttabsprogram med den behandling, som normalt tilbydes personer med svær overvægt i kommuner, hos egen læge og på hospitaler. Projektet søger deltagere på Esbjerg Sygehus til LightBAR studiet.
I LightBAR-studiet bliver deltagerne tilfældigt fordelt i to grupper:
- En gruppe, der modtager det intensive vægttabsprogram.
- En gruppe, der får overvægts kirurgi
Studiet foregår på Hvidovre Hospital, Esbjerg Sygehus og Aarhus Universitetshospital. Deltagerne skal møde op til fire undersøgelsesdage i løbet af to år. Her får de målt vægt, højde, kropssammensætning, blodtryk og fysisk funktion. Deltagerne skal også aflevere blod- og urinprøver.
- Deltagere som modtager intensiv behandling: Får samtaler med en diætist, sygeplejerske og læge. Du får også produkter til at erstatte alle måltider i starten og eventuelt vægttabsmedicin.
- Deltagere som modtager overvægt kirurgi: Følger den almindelige behandlingsplan på det behandlende hospital.
Målgruppe
For at deltage skal borgeren opfylde disse krav:
- Være mellem 18 og 60 år.
- Opfylde kriterierne og være godkendt til overvægtskirurgi.
- Må ikke have brugt medicin mod vægttab inden for de sidste tre måneder.
Henvisning
For mere information og ved interessen for at deltage, kontakt projektkoordinator på telefon 23 11 92 20 eller send en mail til lightcom@regionh.dk