Tilbud til voksne i Region Hovedstaden
På denne side får du et overblik over Region Hovedstadens sundhedstilbud til voksne, der lever med svær overvægt.
Amager og Hvidovre Hospital varetager Region Hovedstadens kirurgiske behandling af voksne med svær overvægt. I 2021 lancerede de et tilbud til personer med overvægt, der ikke kan behandles med kirurgi. Derudover har Herlev Hospital og Hvidovre Hospital tilbud til gravide med overvægt. Læs om tilbuddene nedenfor.
Borgere fra hele landet kan også af deres praktiserende læge henvises til Livsstilscenter Brædstrup i Region Midtjylland, Regionshospitalet Horsens.
Har du kendskab til sundhedstilbud i Region Hovedstaden til voksne med overvægt, som ikke er beskrevet her, er du velkommen til at informere os om det på ncfo@ncfo.dk.
Amager og Hvidovre hospital
Kirurgisk behandling af svær overvægt
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Hvidovre Hospital varetager Region Hovedstadens kirurgiske behandling af voksne med svær overvægt. Læs om tilbuddet nedenfor.
Før en patient henvises til eventuel kirurgisk behandling for svær overvægt, skal denne tidligere have forsøgt ikke-kirurgiske behandlinger, dvs. kostvejledning og fysisk træning.
Fra henvisning til eventuel operation gennemgår patienten en individuel medicinsk behandling i ca. 3 måneder med henblik på et vægttab på 8 %, da det mindsker komplikationer under operationen og forbedrer kroppens reaktion efter. Det sker med hjælp fra hospitalets diætister. Herefter vurderes det, om patienten kan tilbydes operation. Hvis operationen bliver tilbud, skal patienten igennem nogle forskellige undersøgelser samt deltage i informationsmøder og individuelle samtaler.
Patienten skal være velmotiveret, godt informeret og kunne forstå behovet for opfølgning ved læge og diætist på sygehuset i 2 år efter operationen og livslangt ved egen læge. Efter operationen er det også nødvendigt med livslangt tilskud af vitaminer og mineraler for at undgå mangeltilstande.
Målgruppe
Målgruppen for kirurgisk behandling i Danmark er voksne med et BMI over 35 plus en overvægtsrelateret sygdom, eller BMI over 40 efter individuel vurdering og med anden væsentlig sundhedsfaglig begrundelse ud over sygdom. Læs mere på sundhed.dk.
Henvisning
Henvisning til forløbet sker via egen læge.
Læs mere om tilbuddet på hospitalets hjemmeside, i denne informationsfolder og på sundhed.dk.
Ikke-kirurgisk behandling af svær overvægt
Fold ud Fold ind
Amager og Hvidovre Hospital har oprettet afdelingen Overvægt og Ernæring, der fokuserer på de patienter, som efter udredning ender med et nej til kirurgi. Afdelingen arbejder med behandling via medicin og kost og et styrket samarbejdet med kommunerne og de praktiserende læger. Læs om tilbuddet på Hvidovre Hospitals hjemmeside.
Gravide med overvægt
Fold ud Fold ind
På Hvidovre Hospital bliver gravide med BMI på eller over 35 tilbudt en lægesamtale i forbindelse med ultralydsundersøgelsen i 19.-20. uge samt en eller flere ekstra scanninger i løbet af graviditeten. Læs mere om tilbuddet på Hvidovre Hospitals hjemmeside.
Forskningsprojektet PREPARE CHILD – CPH
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Projektets formål er at undersøge hvordan et vægttab før graviditet hos kommende forældre, hvor som minimum den kommende mor har overvægt, vil påvirke barnets sundhed, vækst og udvikling. Som kommende mor kan man deltage i projektet alene, eller sammen med den kommende far.
Forskningsprojektet forløber maximalt over 3 år.
Efter tilfældig fordeling vil deltagerne blive tildelt en af to grupper:
- Interventionsgruppen, som de første måneder skal tabe sig ca. 10% ved pulverkur og herefter holde vægten med en kost baseret på de nordiske næringsstofanbefalinger med højt protein- og fiberindtag. For deltagende mænd gælder dette kun ved overvægt. Først efter vægttab må deltagerne blive gravide og graviditet skal opnås indenfor første år efter projektets start. Der vil løbende være diætistmøder indtil den planlagte graviditet.
- Kontrolgruppen, skal forsætte med at leve som tidligere og må blive gravide efter første undersøgelse.
Det er ikke muligt selv at vælge gruppe, da det afgøres ved lodtrækning. Deltager man som et par kommer man i samme gruppe.
Under graviditeten vil begge grupper modtage diætistvejledning.
Når det planlagte barn er født, skal det sammen med moderen/forældrene følges til barnet er 18 mdr.
Projektet foregår på Institut for Idræt og Ernæring, Rolighedsvej 26, 1958 Frederiksberg og Hvidovre Hospital, Kettegård Allé 30, 2650 Hvidovre.
Under projektet skal deltagerne kunne deltage i flere undersøgelsesdage og diætistmøder.
Målgruppe
Det er muligt at deltage, hvis
- Kvinden/parret planlægger graviditet indenfor et år
- Kvinden/parret er en sunde og raske
- Kvinden (den kommende mor) er i alderen 18-38 år, har et BMI mellem 27-44,9 kg/m2 (beregnes: vægt (kg) / højde (m)2) og ønsker at være tilknyttet Hvidovre Hospital som fødested
- Manden (den kommende far) er i alderen 18-55 år, har et BMI mellem 18,5-44,9 kg/m2 (beregnes: vægt (kg) / højde (m)2).
Det er frivilligt om den kommende far ønsker at deltage i projektet
Hvad får deltagerne ud af at være med?
- Professionel diætistvejledning
- Sundhedsundersøgelser, herunder mandens sædkvalitet
- En ekstra ultralydsundersøgelse i graviditeten
Grundige undersøgelse af det planlagte barns vækst og udvikling fra det ligger i maven, og indtil det er 18 måneder.
Henvisning
Ønsker kvinder/par at deltage i projektet, skal de sende en mail til preparechild@nexs.ku.dk, (indeholdende navn og telefonnummer), hvorefter forskningsteamet, som står bag projektet, tager kontakt hurtigst muligt. Det er også muligt at kontakte teamet på telefon 51 48 93 80.
Læs mere om forsøget her.
Forskningsprojektet er videnskabeligt og godkendt af den Regionale Videnskabsetiske Komité for Region Hovedstaden (H-22026590).
Herlev Hospital
Komplikationer i graviditeten
Fold ud Fold ind
Overvægt under graviditeten øger risikoen for at udvikle komplikationer, såsom svangerskabsforgiftning, graviditetssukkersyge eller at barnet er så stort, at det har vanskeligt ved at komme ud. Herlev Hospital tilbyder derfor gravide med overvægt vejledning i en kost, der dækker behovet for vitaminer og næringsstoffer og som samtidig sikrer, at den gravide ikke tager for meget på under graviditeten. Læs mere om tilbuddet på Herlev Hospitals hjemmeside.
Forskningsprojekt PRE-STORK
Fold ud Fold ind
Beskrivelse
Kvinder i Københavnsområdet, der ønsker at blive gravide i den nærmeste fremtid, og som ønsker at tabe sig og opnå en sund livsstil op til ønsket graviditet, har mulighed for at deltage i et nyt forskningsprojekt, kaldet PRE-STORK.
Forskningsprojektet har til formål at undersøge:
- om det er godt for kvinder at tabe sig, inden de bliver gravide
- om det kan øge chancen for at blive gravid
- om det har en positiv indflydelse på både den kommende mors og det kommende barns sundhed.
I løbet af forskningsprojektet vil de deltagende kvinder modtage støtte til at tabe sig og bibeholde deres vægttab gennem:
- Otte ugers intensiv vægttabsfase med lavkaloriediæt og optrapning af træning
- Kostvejledning
- Træning
- Vejledning hos en personlig mentor
De deltagende kvinder vil blive fulgt tæt af sundhedspersonale under og efter graviditeten. De vil få en række fysiske undersøgelser, herunder en ekstra scanning. Det er muligt at deltage med eller uden sin partner. Kvinderne skal være villige til at udskyde forsøg på graviditet i 6 måneder og føde på Herlev Hospital.
Projektet søger lige nu kvinder, der har lyst til at forbedre deres livsstil. Rekrutteringen forventes at løbe frem til foråret 2026.
Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet står bag projektet og kan kontaktes på:
pre-stork.stenodiabetescentercopenhagen@regionh.dk
Målgruppe
Kvinder i alderen 18-35 år (18-38 år ved tidligere graviditet) som har et BMI mellem 27-42.
Henvisning
Forskningsprojektet kræver ikke henvisning. Ønsker kvinder at deltage, kan de selv tilmelde sig.
Læs mere forløbet samt mulighederne for deltagelse i projektet her.