Søgeresultater

Indtast din søgning ovenfor

Tilbud til voksne i Region Midtjylland

På denne side får du et overblik over Region Midtjyllands sundhedstilbud til voksne, der lever med svær overvægt.

Hospitalsenhed Midt varetager Region Midtjyllands kirurgiske behandling af voksne med svær overvægt samt forundersøgelse. Forundersøgelser finder også sted på Aarhus Universitetshospital. Derudover kan voksne med svær overvægt komme på Livsstilscenter Brædstrup. Voksne med overvægt og som er i risiko for at udvikle en hjertesygdom har mulighed for at få diætistsamtaler. Læs om tilbuddene nedenfor.

Diætistvejledning bliver primært tilbudt patienter, der er indlagt med anden sygdom, eller i forbindelse med graviditet, hvor der er mistanke om graviditetsdiabetes. Der er mulighed for individuelle samtaler med en kliniks diætist på Regionshospitalerne i Herning, Viborg og Holstebro. Du finder de forskellige hospitaler her.

Har du kendskab til sundhedstilbud i Region Hovedstaden til voksne med overvægt, som ikke er beskrevet her, er du velkommen til at informere os om det på ncfo@ncfo.dk.

 

Aarhus Universitetshospital

Forundersøgelse til kirurgisk behandling

Fold ud Fold ind

Aarhus Universitetshospital tilbyder medicinsk udredning eller lægefaglig vurdering f.eks. grundet genetisk disposition eller som forundersøgelse med henblik på bariatrisk operation. Aarhus Universitetshospital henviser patienter til kirurgisk behandling på Regionshospitalet Viborg, Hospitalsenhed Midt.

Læs mere om operationen og forløbet på Aarhus Universitetshospitals hjemmeside.

Samtale med diætist

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Aarhus Universitetshospital tilbyder 1-2 samtaler med en diætist, som vejleder omkring hjertesund mad. Samtalerne tager afsæt i borgerens nuværende livsstil og madvaner. Borgeren får også information om sammenhængen mellem mad og forebyggelse af hjertesygdom. Den første samtale varer ca. 1 time og en evt. opfølgende samtale varer 20 minutter. Det vil være mulighed for yderligere samtaler, hvis den enkelte har behov herfor.

Målet med samtalerne er at borgeren får hjælp til ændring af sine nuværende madvaner og inspiration til nye vaner med henblik på at forebygge hjertesygdom.

Målgruppe
Målgruppen for diætistsamtalerne er borgere, der blandt andet lever med overvægt og er i risiko for at udvikle en hjertesygdom.

Henvisning
Borgeren skal være henvist til en diætist for at kunne deltage i tilbuddet.

Du finder mere information om forløbet her.

Forskningsprojekt PREPARE CHILD

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Par i Aarhusområdet, der er gravide og ønsker at blive gravide igen indenfor 3 år, og som ønsker at opnå en sund livsstil og et vægttab op til næste graviditet, har mulighed for at deltage i et nyt forskningsprojekt, kaldet PREPARE CHILD.

Forskningsprojektet har til formål at undersøge:

  • om en livsstilsændring inden ny graviditet kan give en sundere graviditet
  • om en livsstilsændring inden ny graviditet har en positiv indflydelse på jer kommende forældre og jeres kommende barns sundhed.

De deltagende par bliver fulgt fra de er gravide med et barn og til fødslen af deres næste barn. Det første besøg i projektet vil være omkring 34. graviditetsuge. Projektteamet vil følge parrenes børn fra begge graviditeter til de er op til 18 måneder gamle, hvis muligt. I alt følges 140 par.

Deltagerne modtager grundige helbredstjek (mor og biologiske far) i 34. graviditetsuge samt 3, 12 og 24 måneder efter fødslen. Der bliver også lavet en kort undersøgelse af barnet i dagene efter fødslen og derudover finder børneundersøgelserne sted ved 3, 12 og evt. 18 måneder efter fødslen af begge børn. Deltagerne vil modtage gratis vitamin- og mineraltilskud forud for, og under næste graviditet.

Projektet indebærer en livsstilsindsats målrettet både mor og biologiske far. Der bliver trukket lod således, at 70 par kommer i en aktiv gruppe og 70 par kommer i en kontrol gruppe. De deltagere, som kommer i den aktive gruppe, modtager gratis individuel diætist-vejledning og fysisk træning på hold.

Projektet søger lige nu par til at deltage i projektet. Rekrutteringen løber frem til juni 2025 og forventes at forlænges derefter.

Projektet foregår på Aarhus Universitetshospital og Steno Diabetes Center Aarhus og projektteamet kan kontaktes på: auh.sdca.prepare@rm.dk eller tlf. 20693242.

Målgruppe
Det er muligt at blive inkluderet i projektet, hvis de ansøgende par er gravide og planlægger ny graviditet indenfor 3 år. Kvinderne skal være 18-38 år og have et BMI mellem 27-44,9 kg/m2. Mændene skal være 18-55 år og have et BMI mellem 18,5-44,9 kg/m2.

Henvisning
Forskningsprojektet kræver ikke henvisning. Ønsker par at deltage, kan de selv tilmelde sig.

Du finder mere information om projektet her.

Hospitalsenhed Midt

Kirurgisk behandling og forundersøgelse hertil

Fold ud Fold ind

Hospitalsenhed Midt (Regionshospitalet Viborg) varetager den kirurgiske behandling af svær overvægt i offentlig regi i Region Midtjylland. De medicinske forundersøgelser med henblik på kirurgisk behandling af svær overvægt bliver både udført på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg. Hospitalerne følger de nationale kliniske retningslinjer for fedmekirurgi. Dem kan du læse om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Beskrivelse
En læge indleder typisk forløbet med en forundersøgelse på ca. 30 minutter. Her foretager lægen en vejning, en gennemgang af helbredstilstanden og derefter en foreløbig vurdering af, om patienten er egnet til kirurgisk behandling for overvægt (gastrisk bypass eller gastrisk sleeve operation). Efterfølgende gennemgår patienten et diætistforløb som en hjælp til at opnå et vægttab på 8 % af udgangsvægten.

Diætisten er den primære tovholder på vægttabsforløbet, som typisk varer 3-6 måneder. Herefter bliver der taget endeligt stilling til muligheden for fedmeoperation. Operationen foregår på Mave- og Tarmkirurgisk Klinik, Regionshospitalet Viborg.

Målgruppe
Målgruppen for kirurgisk behandling i Danmark er voksne med et BMI over 35 plus en overvægtsrelateret sygdom, eller BMI over 40 efter individuel vurdering og med anden væsentlig sundhedsfaglig begrundelse ud over sygdom. Læs mere på sundhed.dk.

Henvisning
Henvisning sker gennem egen praktiserende læge. Forud for en henvisning til diætistforløbet skal patienten over et længere forløb have forsøgt anden vægttabsbehandling f.eks. via egen læge eller kommunen, som er dokumenteret i patientens journal.

Du finder mere information om forløbet her. Læs også mere om fedmekirurgi på sundhed.dk.

Regionshospitalet Horsens

Livsstilscenter Brædstrup

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Livsstilscenter Brædstrup er en del af Regionshospitalet Horsens, men de modtager patienter fra hele landet. Livsstilscenter Brædstrup tilbyder gruppebaserede indsatser og individuelle samtaler. Tilbuddet er et blandet tilbud med fokus på kost, rygning, alkohol, motion. Der er samtidigt fokus på kompetencer, relationer, accept og mestring af livsstilsændringer.

Målet er at hjælpe og støtte borgeren til at lave varige livstilsændringer, der fremmer både sundhed og velvære. På Livsstilscenter Brædstrup lærer borgerne at skabe sammenhæng mellem måden de lever på, og hvordan de har det. Altså at leve bedst muligt med evt. sygdom, opnå en sundere livsstil samt i højere grad at skabe overensstemmelse mellem det man gerne vil, og det man gør.

Målgruppe
Tilbuddet henvender sig til voksne, der:

  • der har svær overvægt med BMI over 30
  • der har diabetes, hjertekarsygdom eller kronisk lungesygdom og som udgangspunkt har BMI over 25
  • der er ufrivilligt barnløse grundet svær overvægt.

Henvisning
Henvisning til forløbet sker via egen læge eller speciallæge.

Læs mere om Livsstilscenter Brædstrup på deres hjemmeside.

Læs mere om Regionshospitalet Horsens her.