Søgeresultater

Indtast din søgning ovenfor

Tilbud til voksne i Region Nordjylland

På denne side får du et overblik over Region Nordjyllands sundhedstilbud til voksne, der lever med (svær) overvægt.

Region Nordjylland tilbyder kirurgisk behandling, livsstilssamtaler, diætbehandling, behandling af tvangsoverspisning (BED) samt kostvejledning til voksne med (svær) overvægt. Læs om tilbuddene nedenfor.

Borgere fra hele landet kan også af deres praktiserende læge henvises til Livsstilscenter Brædstrup i Region Midtjylland, Regionshospitalet Horsens.

Har du kendskab til sundhedstilbud i Region Nordjylland til voksne med overvægt, som ikke er beskrevet her, er du velkommen til at informere os om det på ncfo@ncfo.dk.

 

Aalborg Universitetshospital

Kirurgisk behandling

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Den kirurgiske behandling af svær overvægt i offentlig regi i Region Nordjylland varetages på Kirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital. Eventuel henvisning til et individuelt medicinsk behandlingsprogram forudsætter, at patienten over et længere forløb har forsøgt seriøs superviseret konventionel vægttabsbehandling, som er dokumenteret i patientens journal.

Målgruppe
Målgruppen for kirurgisk behandling i Danmark er voksne med et BMI over 35 plus en overvægtsrelateret sygdom, eller BMI over 40 efter individuel vurdering og med anden væsentlig sundhedsfaglig begrundelse ud over sygdom. Læs mere på sundhed.dk.

Henvisning
Henvisning til forløbet sker via egen læge.

Læs mere om retningslinjer for bariatrisk kirurgi her, om forundersøgelsen til bariatrisk kirurgi her eller læs forløbsbeskrivelsen på sundhed.dk.

Diætbehandling

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Aalborg Universitetshospital tilbyder diætbehandling til voksne med BMI >27. Forløbet er et individuelt vejledningsforløb, hvor der fokuseres på patientens motivation i forhold til ændringer, hvilke behov og muligheder patienten har i forhold til overvægt og vægttab, der ydes støtte til at fastholdelse nye vaner, og patienten får nyeste viden på ernæringsområdet samt redskaber til at opnå et sundt og varigt vægttab.

Målgruppe
Målgruppen er voksne med BMI >27, hvor et vægttab kan forbedre resultaterne for behandling og/eller operation.

Henvisning
Tilbuddet kræver henvisning. Patienten kan blive henvist af egen praktiserende læge eller den sygeplejerske/læge på hospitalsafdelingen.

Læs mere om tilbuddet på Region Nordjyllands hjemmeside eller på sundhed.dk.

Diætbehandling ved klinisk diætist

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Aalborg Universitetshospital tilbyder diætbehandling ved en klinisk diætist til patienter som er indlagt eller i ambulant behandling, hvis der er tale om overvægt i sammenhæng med anden sygdom, hvor vægttabet kan forbedre behandlingen. Behandlingen består af et individuelt vejledningsforløb, som tager udgangspunkt i patientens nuværende problemstilling og fokuserer på motivation, behov, mål, muligheder, støtte til fastholdelse af nye vaner samt ernæringsvejledning.

Målgruppe
Målgruppen er patienter med behov for individuelt diætbehandling af ernæringsrelaterede sygdomme for at fremme deres øvrige behandlingsforløb.

Henvisning
Tilbuddet kræver henvisning. Patienten kan blive henvist af sygehus-/hospitalsafdeling.

Læs mere om tilbuddet på sundhed.dk.

Livsstilssamtaler ved fertilitetsbehandling

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Aalborg Universitetshospital tilbyder Livsstilssamtaler til kvinder med overvægt forud for fertilitetsbehandling. Forløbet er et individuelt forløb med livsstilssamtaler, hvor patienten sammen med de personalet på gynækologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital finder frem til årsagerne til patientens vægtudfordringer og hvad der motiverer til et vægttab. Målet er et passende vægttab, så fertilitetsbehandling kan startes op. For at kunne deltage, skal patienten være motiveret for en livsstilsændring.

Målgruppe
Målgruppen er kvinder med BMI >30 og et ønske om at starte fertilitetsbehandling.

Henvisning
Tilbuddet kræver henvisning. Patienten kan blive henvist af egen sygehus-/hospitalsafdeling.

Læs mere om tilbuddet på Region Nordjyllands hjemmeside eller på sundhed.dk.

Livsstilssamtale til voksne med overvægt

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Aalborg Universitetshospital tilbyder en livsstilssamtale til blandt andet patienter, der lever med overvægt. Livsstilssamtalen er en personlig samtale for patienter, som tager udgangspunkt i den enkeltes situation og omhandler KRAM-faktorerne (Kost, Rygning, Alkohol og stoffer samt Motion). Patienten får viden om fordele og ulemper ved livsstilsvaner og livsstilsændringer, mulighederne for støtte, inspiration og vejledning i og udenfor hospitalet samt sundhedsfaglig information om livsstilens betydning for helbred/sygdom.

Målgruppe
Livsstilssamtalen tilbydes til mange forskellige patienter, der gerne vil omlægge livsstil, herunder personer med overvægt. Vejledningsforløbet tilbydes patienter, der venter på eller er i behandling på hospitalet.

Henvisning
Tilbuddet kræver henvisning fra egen læge eller hospitalsafdeling.

Læs mere om tilbuddet på Region Nordjyllands hjemmeside eller på sundhed.dk.

Ambulatorium for Spiseforstyrrelser

Behandling af tvangsoverspisning (BED)

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Ambulatorium for spiseforstyrrelser tilbyder et behandlingsforløb til voksne med spiseforstyrrelsen BED. Behandlingen består af 2 individuelle samtaler, der forbereder til gruppesessionerne, samt 20 gruppe-sessioner med undervisning (psykoedukation), psykoterapi og diætetisk vejledning. Derefter vil der være 4 opfølgende gruppesessioner. Det er også muligt at inddrage pårørende. Behandlingen foregår ved et tværfagligt team, der består af sygeplejerske, psykolog, diætist, psykiater og socialrådgiver. Hvis der er behov for det, etableres et samarbejde med patientens egen læge eller den hospitalsafdeling, som patienten eventuelt er tilknyttet.

Behandlingstilbuddet er et satspuljemiddelprojekt finansieret af Sundhedsstyrelsen (2022-2025), som anslår at cirka 75% af patienter med BED lever med overvægt eller svær overvægt.

Målgruppe
Målgruppen for behandlingen i dette projekt er patienter der:

  • Opfylder de diagnostiske kriterier for BED iflg. ICD-11 (se nedenfor), og
  • Har BED af moderat til svær sygdomsgrad, dvs. min. 2 overspisningsepisoder om ugen, og
  • Har moderat til alvorlig påvirkning af funktionsevnen som følge af BED, bl.a. vurderet på graden af påvirkning i forhold til skole- og arbejdsmæssige sammenhænge og social funktion.

Udover opfyldelse af de diagnostiske kriterier for BED af moderat grad skal ét eller flere af følgende kriterier være opfyldt for, at patienten hører indenfor målgruppen for regional behandling:

  • Psykiatrisk komorbiditet
  • Somatisk komorbiditet (fx forhøjet blodtryk, diabetes, hjerte-/karsygdomme, metabolisk syndrom, insulinrestistens m.fl.)
  • Moderat til svær overvægt.
  • Nedsat funktionsniveau af moderat til svær grad.

Henvisning
Tilbuddet kræver henvisning fra egen praktiserende læge eller fra somatisk eller psykiatrisk afdeling, hvis patienten i forvejen er i et forløb.

Læs mere om tilbuddet på Region Nordjyllands hjemmeside.

Region Nordjyllands psykiatriske afdelinger

Kostvejledning til patienter i antipsykotisk behandling

Fold ud Fold ind

Beskrivelse
Psykisk sygdom kan medføre vægtøgning som følge af selve sygdommen eller den medicin, som sygdommen behandles med. Patienter der er indlagt på en psykiatrisk afdeling får tilbudt en samtale á cirka 1 times varighed med fokus på patientens helbred og livsstil, herunder kostvaner. Patienten får i samtalen vejledning om ændring af kostvaner og vægttab samt hvilke kommunale sundhedstilbud, der findes i patientens hjemkommune. Efter samtalen tilbydes en opfølgende vejledning og en afsluttende vejledning.

Er en patient i ambulant, kan patienten få vejledning om sundere kostvaner af sin behandler.

Målgruppe
Patienter med overvægt eller undervægt, som er indlagte eller i ambulant behandling i Psykiatrien, og som er motiverede for livsstilsændringer.

Henvisning
Tilbuddet kræver henvisning fra sygehus-/hospitalsafdeling.

Læs mere om tilbuddet på Region Nordjyllands hjemmeside eller på sundhed.dk.