Kommunikation om overvægts-relateret sygdom
Forskningsprojekt
Ph.d.-studie: Titel: Kommunikation om overvægts-relateret sygdom i almen praksis
Ph.d.-projektet skal afdække samtaler og kommunikationen om vægtrelaterede problemer med personer med svær overvægt i almen praksis. Målet er at involvere personer med svær overvægt og de sundhedsprofessionelle ift. at nytænke og udvikle kommunikative redskaber til at fremme personcentrerede og ikke-stigmatiserende samtaler om svær overvægt i almen praksis.
Overvægts-relateret sygdom er i dag en af de største sundhedsudfordringer herhjemme, og andelen af både børn, unge og voksne, der udvikler svær overvægt, er stødt stigende. Almen praksis er et oplagt sted at have personlige og forebyggende samtaler om svær overvægt, idet praktiserende læger regelmæssigt ser den enkelte borger; de kender ofte sygehistorie og familieforhold og har mulighed for at følge borgerne over en længere årrække (1). Men svær overvægt er et stærkt tabuiseret og stigmatiseret emne i samfundet såvel som i sundhedsvæsenet (2), hvilket gør, at overvægts-relateret sygdom er udfordrende at italesætte og håndtere for både sundhedsprofessionelle, og de personer der lever med svær overvægt.
International forskning viser, at den svære samtale om overvægt blandt andet skyldes, at overvægt er en stigmatiseret tilstand, og at rådgivning om vægttab og livsstilsændringer opleves som tidskrævende og udfordrende for de sundhedsprofessionelle (3). Tilsvarende oplever personer med svær overvægt, at sundhedsprofessionelle har stereotype fordomme, såsom at svær overvægt er selvforskyldt og forbundet med karaktertræk som dovenskab, mangel på selvdisciplin og lav viljestyrke. Vægt-stigmatisering kan have store psykiske, sociale og fysiske konsekvenser for den enkeltes sundhed og påvirker over tid den enkeltes tillid til sundhedsprofessionelle og tilknytning til sundhedsvæsenet (4).
Formålet med projektet
Projektet vil rette opmærksomhed mod samtaler om svær overvægt i almen praksis med henblik på at skabe dybdegående viden om, hvordan svær overvægt som risikofaktor for udvikling af sygdom kommunikeres i almen praksis, og hvordan disse samtaler opleves af både sundhedsprofessionelle såvel som personer med svær overvægt. På baggrund heraf ønsker vi at fremme den respektfulde og ikke-stigmatiserende samtale om svær overvægt ved at involvere borgere, praktiserende læger og praksispersonale i identificering af kommunikative udfordring og, i fællesskab, udvikle nye kommunikationsredskaber.
Forskningsspørgsmål/hypoteser
Fold ud Fold ind
- Hvornår og hvordan italesættes svær overvægt som risikofaktor for udvikling af sygdom i almen praksis-konsultationer – og under hvilke omstændigheder er samtalen fraværende?
- Hvordan opleves samtaler om svær overvægt og sygdomsrisiko af personer med svær overvægt og sundhedsprofessionelle i almen praksis?
- Hvordan kan personer med svær overvægt og sundhedsprofessionelle i almen praksis involveres i at nytænke og udvikle kommunikative redskaber til at fremme personcentrerede og ikke-stigmatiserende samtaler om svær overvægt i almen praksis?
Metoder og materialer
Fold ud Fold ind
Ph.d.-projektet er todelt og består indledningsvis af en etnografisk undersøgelse (5) med det formål at afdække praksis og undersøge, hvordan vægt-relateret sygdom i dag kommunikeres i almen praksis. Undersøgelsen består af et 5-måneders feltarbejde i 4-6 lægepraksisser samt opfølgende interviews med praktiserende læger, praksispersonale og patienter/personer med svær overvægt.
I projektets anden del anvendes indsigter fra observationer og interviews som grundlag for udvikling af nye kommunikationsredskaber. Inspireret af aktionsforskning (6) faciliteres denne udviklingsproces gennem samskabende workshops og dialogmøder med praktiserende læger, praksispersonale samt personer med svær overvægt.
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitetshospital og Nationalt Center for Overvægt.
Formidling
Fold ud Fold ind
I projektperioden arrangeres oplæg med henblik på formidling af resultater til personer med svær overvægt, praktiserende læger og praksispersonale samt relevante somatiske enheder. I projektperioden vil resultaterne desuden løbende blive præsenteret på nationale og internationale forskningskonferencer inden for almen praksis, sundhedskommunikation og overvægt, samt blive publiceret i internationale fagfællebedømte tidsskrifter.
Perspektivering
Fold ud Fold ind
Projektets formål og forventede resultater taler til en regional såvel som national dagsorden om at fremme lighed i sundhed og styrke den sundhedsfremmende og forebyggende indsats på tværs af sektorer.
Projektet vil helt konkret bidrage med dybdegående empirisk viden, om hvordan svær overvægt som risikofaktor for udvikling af sygdom i dag kommunikeres i almen praksis, samt hvordan denne kommunikation opleves af både sundhedsprofessionelle og personer med svær overvægt. Derudover vil vi udvikle konkrete redskaber til at øge almen praksispersonales tiltro og evner til at adressere og diskutere vægtrelaterede problematikker med deres patienter, ud fra en respektfuldt og ikke-stigmatiserende tilgang.
Projektansvarlig og yderligere information
Fold ud Fold ind
Projektet er påbegyndt 1. juni 2022 og forventes afsluttet 31. maj 2025.
Projektansvarlig:
Sissel Due Jensena,b
Ph.d.-studerende, antropolog
Tel.: +45 28452147
Mail: sisselduejensen@ph.au.dk
Vejledere:
Annelli Sandbæk, Klinisk professor i Almen Medicina,b
Pernille Andreassen, PhD, Antropologc
Jens Meldgaard Bruun, Klinisk professor, overlæge, PhDa,b,c
a Enhed for Almen Medicin, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Danmark
b Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitetshospital, Danmark
c Nationalt Center for Overvægt, Danmark
Referencer
Fold ud Fold ind
- Lyck, F., Svær overvægt set fra almen praksis: Hvad kan den praktiserende læge gøre? . 2020: Best Practice Nordic.
- Puhl, R.M. and C.A. Heuer, The stigma of obesity: a review and update. Obesity (Silver Spring), 2009. 17(5): p. 941-64.
- Warr, W., et al., A systematic review and thematic synthesis of qualitative studies exploring GPs’ and nurses’ perspectives on discussing weight with patients with overweight and obesity in primary care. Obesity Reviews, 2020.
- Puhl, R.M. and C.A. Heuer, Obesity Stigma: Important Considerations for Public Health. American journal of public health (1971), 2010. 100(6): p. 1019-1028.
- Knobaulch, H., Focused Ethnography. Forum, qualitative social research, 2005. 6(3).
- Greenwood, D.J., D.J. Greenwood, and M. Levin, Introduction to action research : social research for social change. 2. ed. 2007, Thousand Oaks, Calif: Sage Publications.