Søgeresultater

Indtast din søgning ovenfor

Fire glade børn i hvide t-shirts

Håndtering af overvægtsproblematikker hos børn

Forskningsprojekt

Forskningsprojekt: Titel: Hvordan håndteres overvægtsproblematikker hos børn i sundhedsplejen og almen praksis?

Forskningsprojektet skal afdække, hvordan overvægtsproblematikker hos børn i førskolealderen og i indskolingen håndteres i almen praksis og i sundhedsplejen samt i samarbejdet mellem de sundhedsprofessionelle. Derudover undersøges de implicerede børns forældres oplevelser af højde- og vægtmålingerne og de sundhedsprofessionelles håndtering af vægtproblematikker.

Omkring hvert femte barn i Danmark lever med overvægt eller svær overvægt (1). Overvægt kan have omfattende fysiske og psykiske konsekvenser (1,2), og der er betydelig øget risiko for at overvægt udviklet i barndommen vil følge individet ind i ungdoms- og voksenlivet. Derfor er det vigtigt at sætte tidligt ind med forebyggelse af overvægt hos børn (3,4).

Den danske Sundhedslov tilsiger, at alle børn tilbydes forbyggende sundhedsydelser gennem kommunen eller den praktiserende læge for at fremme en sund opvækst. Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen, at de sundhedsprofessionelle i almen praksis og de kommunale sundhedstjenester skal være særligt opmærksomme på opsporing af børn med begyndende overvægt (5). Almen praksis og sundhedsplejen er dermed centrale aktører i opsporing af overvægt hos børn (6,7). De to aktører kan desuden inddrage hinanden i relation til overvægtsproblematikker (6,7). Der mangler dog viden om, hvorvidt og hvordan dette samarbejde mellem de praktiserende læger og sundhedsplejen reelt foregår.

Både danske og internationale studier dokumenterer omfattende stigmatisering og diskrimination af både børn og unge med overvægt (2,8,9). Endvidere findes der i forbindelse med overvægt hos børn såkaldt associeret stigma af deres forældre (10). Derudover viser studier, at mange sundhedsprofessionelle finder det udfordrende at kommunikere om overvægt (11). Der mangler dog viden om, hvordan kommunikation om vægt, vejning og overvægt foregår i almen praksis og hos sundhedsplejen.

Formål

Formålet med nærværende undersøgelse er at få indsigt i, hvordan overvægtsproblematikker hos børn i førskolealderen og i indskolingen konkret håndteres i sundhedsplejen og almen praksis og i samarbejdet mellem disse sundhedsprofessionelle og de implicerede børns forældre. Projektet vil belyse, hvordan de sundhedsprofessionelle italesætter og griber vægtmålingen an, hvordan forskellige grader af overvægt og overvægtsforløb hos barnet håndteres, hvordan forebyggende indsatser på tværs af sektorer bringes i spil, og hvordan forløbet opleves af de implicerede børns forældre.

Med ”børn med overvægtsproblematikker” menes her både børn med normalvægt, som er i risiko for i fremtiden at udvikle overvægt, og børn med eksisterende overvægt som er i risiko for i fremtiden at udvikle svær overvægt.

Forskningsspørgsmål/hypoteser

Fold ud Fold ind

Forskningsprojektet fokuserer på følgende forskningsspørgsmål:

  • Hvordan håndteres og italesættes højde- og vægtmålingen konkret til børneundersøgelserne hos den praktiserende læge ved børneundersøgelserne (1-5 år) og hos skolesundhedsplejersken i indskolingen (0.-3. klasse)?
  • Hvilke vækstforløb medfører, at de sundhedsprofessionelle anser barnet for at have overvægt/være i risiko for overvægt, hvilke overvejelser gør de sundhedsprofessionelle sig i så tilfælde, og hvordan handler de? Italesættes (risikoen for) overvægt for forældrene? I så fald hvordan? Og hvilke tiltag og samarbejder sættes eventuelt i værk?
  • Hvordan forløber et eventuelt samarbejde omkring barnets overvægtsproblematikker på tværs af almen praksis, sundhedspleje og forældre – og evt. med andre instanser (såsom hospital, julemærkehjem og kommunale sundhedstilbud)?
  • Hvilke forventninger har forældrene til de sundhedsprofessionelle i forbindelse med overvægtsproblematikker hos deres barn? Og hvordan oplever forældrene udførelsen af højde- og vægtmålingen samt de sundhedsprofessionelles håndtering af eventuelle overvægtsproblematikker?

Metoder og materialer

Fold ud Fold ind

Forskningsprojektet er en etnografisk undersøgelse. Der indgår deltagerobservation ved børneundersøgelser i almen praksis og hos skolesundhedsplejen. Derudover foretages der dybdegående, individuelle semi-strukturerede interviews med de sundhedsprofessionelle og med forældre, hvis børn har overvægt eller som af de sundhedsprofessionelle vurderes at være i risiko for at udvikle overvægt.

Formidling

Fold ud Fold ind

Resultaerne vil bl.a. blive præsenteret på nationale og internationale konferencer, samt publiceret i internationale peer-reviewed tidsskrifter.

Perspektivering

Fold ud Fold ind

Med nærværende forskningsprojekt vil vi opnå stor viden om, hvordan børns vægtudvikling i praksis håndteres af de sundhedsprofessionelle omkring barnet i førskoleårene og i løbet af indskolingen samt hvordan forældrene oplever dette. Denne viden er nødvendig i det videre arbejde med at opnå bedre forebyggelse af overvægt blandt børn og unge på tværs af sektorer.

Projektansvarlig og yderligere information

Fold ud Fold ind

Påbegyndt  1. september 2022 og forventes afsluttet 30. august 2025.

Kontaktoplysninger for yderligere information

Else Ladekjær
Forsker, antropolog, Ph.D.
Tlf.: +45 5134 2445
Mail: elseladekjaer@ncfo.dk

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Aarhus, Nationalt Center for Overvægt, Center for Almen Medicin og Parker Instituttet.

Referencer

Fold ud Fold ind

  1. Bruun JM, Bjerregaard LG, Due P, Heitmann BL, Høy TV, Kierkegaard L, Michaelsen KF, Morgen CS, Olsen NJ, Sørensen TIA, Toft U, Østergaard JN (2021). Forebyggelse af overvægt blandt børn og unge. København: Vidensråd for Forebyggelse.
  2. Sundhedsstyrelsen (2018). Forebyggelsespakke – Overvægt. København: Sundhedsstyrelsen.
  3. Geserick, M et al. (2018) Acceleration of BMI in Early Childhood and Risk of Sustained Obesity. New England Journal of Medicine, 79(14):1303-1312. doi: 10.1056/NEJMoa1803527.
  4. Evensen, E et al. (2016). Tracking of overweight and obesity from early childhood to adolescence in a population-based cohort – the Tromsø Study, Fit Futures. BMC Pediatrics, 7.
  5. Sundhedsstyrelsen (2019) Vejledning om forebyggende sundhedsydelser til børn og unge. København: Sundhedsstyrelsen, 10;16:64. doi: 10.1186/s12887-016-0599-5.
  6. Dansk Selskab for Almen Medicin & Sundhedsstyrelsen (2006). Opsporing og behandling af overvægt hos førskolebørn – Klinisk vejledning. København: DSAM
  7. Sundhedsstyrelsen (2014). Opsporing af overvægt og tidlig indsats for børn og unge i skolealderen – Vejledning til skolesundhedstjenesten. København: Sundhedsstyrelsen
  8. Puhl RM, Heuer CA. (2010). Obesity Stigma: Important Considerations for Public Health. American Journal of Public Health, 100(6):1019-28.
  9. Pont SJ, Puhl R, Cook SR, et al. (2017) Stigma Experienced by Children and Adolescents With Obesity. Pediatrics;140(6): e20173034
  10. Lupton, D. (2013). Fat. London: Routledge
  11. Flint, SW (2015) Obesity stigma: Prevalence and impact in healthcare. British Journal of Obesity 1: 14–18