Program for temadag 22. maj
Dilemmaer i det tværgående samarbejde om overvægt før, under og efter graviditet
08.30-09.00: Ankomst, registrering og netværk
09.00-09.10: Velkomst
09.10-09.20: Oplevelser fra mødet med svangreomsorgen – en borgerfortælling
v/ Ginta Frempong, borger og mor
09.20-10.00: Tværsektorielt samarbejde: Ingen kan fløjte en symfoni
Vi ved at tværsektorielt samarbejde i sundhedsvæsenet er komplekst og kræver dedikerede indsatser for at overkomme en række barrierer og skabe sammenhængende patientforløb. Og selvom intentionerne er gode, er implementeringen ofte præget af udfordringer, der kan opfattes som unødvendigt bøvl og ineffektivitet.
Udfordringerne er komplekse og rummer forskellige forståelser af patientforløb samt ændring af rutine og tankesæt. Systemer, økonomi, regler og lovgivning kan være barrierer og lokale tiltag og incitamenter kan skabe forhindringer. Så hvad kan vi gøre for at nærme os løsninger og muligheder?
Med afsæt i ønsket om at styrke det tværgående samarbejde mellem kommuner, almen praksis og sygehuse, får du med dette oplæg indsigt i de udfordringer og muligheder der ligger heri.
v/Thim Prætorius, seniorforsker, ph.d., forskningsprogramleder for Tværsektoriel Organisering og Ledelse, Steno Diabetes Center Aarhus
10.00-10.40: Nyeste viden om fertilitet, graviditet og overvægt
Hvordan kan overvægt influere på kroppens evne til at blive gravid, selve graviditeten og barnets sundhed efterfølgende og hvordan kan vi styrke det tværgående samarbejde før, under og efter graviditeten.
Med et fysiologisk afsæt får du med dette oplæg indblik i nyeste forskningsviden om overvægts betydning for fertilitet og graviditet samt barnets vægtudvikling.
v/ Ulla Kampmann Opstrup, overlæge og klinisk lektor SDCA og Aarhus Universitetshospital
10.40-11.00: PAUSE
11.00-11.30: Organisatorisk sundhedskompetence – en vej til mere lighed? (videooplæg)
Sundhedsorganisationer og –personer har ansvar for, hvordan og med hvilke midler der kommunikeres om sundhed og behandlingstilbud, samt hvordan denne kommunikation tilpasses patientens sundhedskompetence.
Med dette oplæg får du perspektiver på, hvordan sundhedsprofessionelle gennem organisatorisk sundhedskompetence kan arbejde med egen rolle i mødet med den (kommende) gravide og partner med overvægt.
v/ Maiken Meldgaard, Ph.d.-stipendiat, MSc, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
11.30-12.20: Social ulighed – hvordan griber vi sårbare gravide og par med en overvægtsproblematik an på tværs af sektorer og fagområder?
Med afsæt i forskning omkring social ulighed i sundhed og i sårbarhed, får du med dette oplæg indsigt i ulighed/forskelsbehandling i sundhedsvæsenet samt hvordan vi arbejder os hen mod mere lighed.
v/ Charlotte Overgaard, professor, forskningsleder og leder af Enheden for Sundhedsfremme, Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU samt professor ved Syddansk Universitetshospital Esbjerg
12.20-13.05: FROKOST
13.05-13.30: Vægtstigmatisering under graviditet
Overvægt i graviditeten er forbundet med konsekvenser for både moderens og barnets kort- og langsigtede sundhed. Mange interventioner fokuserer ofte på ændring af moderens livsstil i forhold til kost og fysisk aktivitet på en måde, der afkobler og afviser kvindernes sociale kontekst og det levede liv.
For kvinder med overvægt kan en graviditet være lig med en kompleks og følelsesladet tid, der påvirkes af en række faktorer. Samfundets kropsidealer og udbredte vægtstigmatisering kan føre til en følelse af at være under konstant bedømmelse og kan forstærke eksisterende bekymringer om krop og sundhed. Kvinderne kan opleve indre konflikter mellem deres ønske om at være en sund mor og det pres, de føler for at leve op til samfundets forventninger. Spørgsmål om kroppens æstetik, funktion og forandringer efter fødslen samt mødet med sundhedssystemet, kan alle bidrage til en følelse af ambivalens og usikkerhed.
Med et socialt afsæt, får du med dette oplæg indsigt i erfaringer med vægtstigmatisering og konsekvenser heraf.
v/ Sissel Due Jensen, antropolog og ph.d. Aarhus Universitet og SDCA
13.30-14.00: Forstyrret spisning og Binge Eating Disorder før, under og efter graviditet
Når en kvinde og partner med høj vægt har behov for at gå i fertilitetsbehandling eller er gravide, kan de blive mødt af fagpersoner med et fokus på kvindens vægt. Dette fordi fagpersonerne er underlagt kliniske retningslinjer og/eller vejledninger, som de skal følge. Det kan handle om krav til vægttab inden fertilitetsbehandling igangsættes eller vejledning i at undgå for stor vægtøgning under graviditeten.
Nogle kvinder som står foran fertilitetsbehandling eller som er gravide kan have en kendt eller ukendt forstyrret spisning eller BED.
Med et psykologisk afsæt får du med dette oplæg indblik i nyeste forskningsviden om og praksiserfaringer med kendt eller ukendt forstyrret spisning og BED i relation til graviditet og til høj vægt.
v/ Lene Meyer, Psykolog og postdoc ved forskningsenheden for almen praksis
14.00-14.20 PAUSE
14.20-15.50: Debatter – Vægtens indflydelse på fertilitet og graviditet: balancen mellem sundhedsrisici og mental trivsel
Med udgangspunkt i tværfaglige og tværsektorielle samarbejder, sætter dagens to debatter fokus på konkrete praksisnære dilemmaer i arbejdet med og omkring gravide med overvægt. Debatterne samler relevante aktører til en snak om, hvordan samarbejder og kendskab på tværs af sundhedsprofessionelle og sektorer kan styrkes og bidrage til at skabe forståelse for samt afhjælpe dilemmaer og udfordringer i arbejdet med og omkring gravide med overvægt.
Nedenfor kan du se og læse mere om temadagens to debatter.
Debatrunde 1: Hvad gør det ved den gravide og eventuel partner at få kendskab til mulige komplikationer ved overvægt under og efter graviditeten?
Overvægt kan øge risikoen for adskillige komplikationer både hos mor og barn i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Eksempler herpå kan være svangerskabsforgiftning, stort barn og dermed svær forløsning af barnet, igangsættelse af fødslen, instrumentel forløsning, infektioner hos mor og ammeudfordringer. Den gravide og evt. partner med overvægt bliver mødt med ekstra foranstaltninger f.eks. i form af anæstesitilsyn i graviditeten og anbefaling om et profylaktisk epiduralkateter i forbindelse med fødslen i tilfælde af evt. kejsersnit. Den ekstra information og opmærksomhed på risikofaktorer kan give gravide og evt. partner øgede bekymringer og påvirke deres mentale sundhed.
Denne debat kommer omkring emner som:
- Partnerinddragelse
- Håndtering af kvindens og evt. partners mentale sundhed under og efter graviditet
- Tværgående samarbejde om kvindens og evt. partners mentale sundhed under og efter graviditet.
Debatdeltagere:
- Mette Ibsen, speciallæge i obstetrik og føtalmedicin, ledende overlæge
- Kristina Ravn, faglig leder, sundhedsplejen, Kolding Kommune
- Lykke Riegels Lisberg, jordemoder, Esbjerg Sygehus
- Psykolog, TBA
- Borger, TBA
- Alment praktiserende læge, TBA
Debatrunde 2: Kan vi eller kan vi ikke fremme fertilitet og en sund graviditet, hvis vi fjerner fokus fra vægten?
En stor krop er forbundet med forringet fertilitet og øget risiko for forskellige komplikationer under graviditeten og fødslen. Den gravide kan blive mødt med forskellige tilgange på tværs af sektorer og på forskellige tidspunkter i sin graviditet. Nogle tilbud tager afsæt i vægten, andre gør ikke.
Denne debat kommer omkring emner som:
- Forebyggende arbejde
- Graviditetsdiabetes (hvor meget vi tillade os ikke at have fokus på vægten, når det gælder GDM)
- Vægt/vægttabs betydning for fertilitet
- Tilgange til vægtens betydning før, under og efter graviditet
- Faglig navigation og tværsektorielt samarbejde
- Mental sundhed
- Oplevelser før og under graviditet
Debatdeltagere:
- Ulla Kampmann Opstrup, overlæge og klinisk lektor SDCA og Aarhus Universitetshospital
- Lykke Riegels Lisberg, jordemoder, Esbjerg Sygehus
- Jane Klode, jordemoder, AUH og tværsektoriel sundhedsmedarbejder, Aarhus Kommune
- Maibritt Schmidt, mor
- Alment praktiserende læge, TBA
- Psykolog, TBA
15.50-16.00: Refleksion, evaluering og tak for i dag.
Tilmelding: Tilmeld dig her. Frist for tilmelding er den 12. maj.