Søgeresultater

Indtast din søgning ovenfor

Nationalt Center for Overvægt videreføres som fællesregionalt videncenter

Nationalt Center for Overvægt har siden 2020 indsamlet og udviklet viden om overvægt samt formidlet og rådgivet om emner som behandling, forebyggelse, følgesygdomme og vægtstigmatisering. Centret blev oprindeligt etableret for en fireårig projektperiode frem til udgangen af 2023, men videreføres nu som et fællesregionalt videncenter.

Stadigt flere danskere udvikler overvægt og svær overvægt, og der mangler fortsat viden om, hvordan vi bedst forebygger denne udvikling samt behandler svær overvægt og overvægtsrelaterede følgetilstande, fysiske såvel som psykiske. Både nationalt og regionalt er der fokus på at udvikle og stille viden til rådighed inden for dette komplekse område. Her spiller Nationalt Center for Overvægt (NCFO) en aktiv rolle i fortsat udvikling, indsamling og formidling af viden. Med videreførelsen som et fællesregionalt videncenter styrker regionerne den fællesregionale organisering, så centrets arbejde når bredere ud og kommer flere til gavn. Det fremadrettede fokus bliver blandt andet på strukturelle indsatser, kommunale og regionale sundhedstilbud, medicinsk og kirurgisk behandling samt mental sundhed og trivsel.

“Vi sætter stor pris på den anerkendelse, der ligger i, at centret er sikret finansiering fremadrettet, således at vi kan fortsætte med at stille viden til rådighed for alle med interesse for overvægtsområdet, både sundhedsprofessionelle, borgere, politikere og andre interessenter. Vi er nået et godt stykke de første fire år, men der er lang vej endnu, og vi ser derfor frem til fortsat at kunne arbejde med, hvad der er mest effektivt og hensigtsmæssigt at gøre i forhold til denne samfunds- og sundhedsudfordring, hvor flere danskere fortsat udvikler overvægt,” fortæller Jens Meldgaard Bruun, klinisk professor, overlæge og lægefaglig leder af Nationalt Center for Overvægt.

Kærestepar går en tur udenfor i grønne omgivelser.

Antallet af personer med overvægt stiger

Fra 2010 til 2021 er antallet af voksne danskere med svær overvægt steget fra 13,6 til 18,5 procent, og aktuelt lever godt halvdelen af voksne danskere med overvægt, viser tal fra Sundhedsstyrelsens sundhedsprofil fra 2021. Derfor ser Jens Meldgaard Bruun et behov for et øget fokus på udvikling af virksomme tiltag på flere niveauer samtidigt.

“Svær overvægt er en kompleks tilstand, og der findes på nuværende tidspunkt kun begrænset viden om, hvordan man effektivt forebygger og behandler tilstanden. Det er dog tydeligt, at indsatser ét sted ikke er nok. Vi må have fokus på strukturelle tiltag, hvor der iværksættes politikker og indsatser, der gavner folkesundheden generelt. Samtidigt skal vi fokusere på sammenhængende, individrettede indsatser, hvor vi på tværs af almen praksis, kommuner og regioner finder de løsninger, der gavner mest, for de borgere med størst behov, og for dem der ønsker hjælp. Kun ved at spille på mange heste på én gang, har vi mulighed for at vende udviklingen.”

Svær overvægt koster livskvalitet

Mange med svær overvægt oplever vægtstigmatisering, og derudover er svær overvægt en risikofaktor for udvikling af f.eks. type 2-diabetes, søvnapnø, fedtlever, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer. Netop derfor mener Jens Meldgaard Bruun, at både forebyggelse og behandling skal prioriteres højt.

“Da svær overvægt kan påvirke både den enkeltes fysiske, psykiske og sociale sundhed, er det vigtigt fortsat at arbejde med at udvikle og afprøve nye tilgange til behandling og forebyggelse, målrettet både børn, unge og voksne. Det arbejde ser vi i Nationalt Center for Overvægt frem til fortsat at bidrage til.”

Fakta om overvægt i Danmark

Fold ud Fold ind

  • 52,6 procent af den voksne del af befolkningen lever med overvægt (tal fra 2021 – link)
  • 18,5 procent af voksne danskere lever med svær overvægt (tal fra 2021 – link)
  • Omkring 3-4 procent af børn og unge lever med svær overvægt, en andel som stiger fra indskoling til udskoling (Rapport 2021 – link)
  • Børn af forældre med lav indkomst og lav uddannelse har højest forekomst af overvægt og svær overvægt (Analyse 2021 – link)

Fakta om Nationalt Center for Overvægt

Fold ud Fold ind

  • NCFO fik 10 mio. kr. via Finansloven 2019 til etablering, udvikling og drift i perioden 2020-2023.
  • NCFO har fået tildelt 7,1 mio. kr. fra SSA-reserven 2023 til anvendelse i perioden 2024-2027 – link.
  • De resterende midler til centrets drift og udvikling kommer fra Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden.
  • Midlerne skal gå til at indsamle viden og erfaring om overvægt, skabe overblik og stille viden til rådighed om sundhedstilbud og muligheder for forebyggelse og behandling af overvægt samt at formidle og rådgive om nyeste viden til relevante aktører.
  • NCFO overgår i den nye ordning til at have et styrket fællesregionalt set-up med en styregruppe bestående af en repræsentant fra NCFO, en fra hver af de fem regioner, en fra hhv. Danske Regioner og KL samt en observatør fra Sundhedsstyrelsen. Derudover nedsættes et advisory board bestående af en række aktører inden for behandling, forebyggelse, forskning, uddannelse og patientorganisationer, som skal komme med input til centrets arbejde og sikre et bredt perspektiv på NCFOs indsatser.
  • NCFO har fokus på både børn, unge og voksne med overvægt og svær overvægt.
  • Målgrupperne for centrets arbejde spænder bredt fra borgere over sundhedsprofessionelle i kommuner, regioner og almen praksis til politikere.
  • NCFO er fysisk placeret på Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland.

Når året er ved at gå på hæld, giver det mulighed for at reflektere over det forgangne år og se frem mod det nye, der venter. 2023 har budt på mange nye og spændende projekter, samarbejder, arrangementer og indsigter for os i NCFO. Når vi ser tilbage, står en række aktiviteter særligt frem. Fold ud og læs om dem i nedenstående.

Billedbanken bliver til

Fold ud Fold ind

Da vi i sin tid startede NCFO, havde vi store udfordringer med at finde værdige billeder af personer med overvægt, vi kunne bruge til hjemmesiden og vores sociale medier. Langt de fleste billeder, der kom frem, når vi søgte på ‘overvægt’, var nemlig meget uflatterende og stigmatiserende. Oftest var hovedet skåret væk, maven fik al opmærksomheden, og fordomsfuld adfærd blev fremhævet. Generelt var fordommene i mange af de billeder, vi kunne finde, ikke til at tage fejl af.

Det gav os idéen til at udvikle vores egen billedbank med respektfulde billeder af mennesker med overvægt i alle mulige hverdagssituationer. Ansøgningsprocessen var lang, men i 2023 lykkedes det os at finde finansieringen, så billedbanken kunne blive en realitet. Læs mere her.

Vi er meget stolte af billedbanken og er glade for at se, at mange allerede er begyndt at bruge den. Det skal være slut med billeder, hvor hoved og ben er skåret væk, og hvor maven er strammet ind med et målebånd. Billedbanken er gratis og må bruges til alle ikke-kommercielle formål. Du finder Billedbanken her.

Udstillingen “Intet at se!”

Fold ud Fold ind

I sensommeren udviklede vi med billeder fra billedbanken udstillingen “Intet at se!”, som vi udstillede i de smukkeste rammer på Aarhus Rådhus i oktober.

Udstillingen viste værdige billeder af personer med overvægt og viden om vægtstigmatisering, konsekvenserne herved, og hvad vi kan gøre for at mindske den. Den satte fokus på, hvordan stigmatiserende billedbrug i for eksempel medierne påvirker vores holdninger til overvægt og mennesker med overvægt. Læs om udstillingen her.

Fra 2024 bliver det muligt at booke udstillingen helt gratis – du skal kun betale fragten … eller selv afhente den på Aarhus Universitetshospital. Så hvis du ønsker at være med til at sætte fokus på vægtstigmatisering, så kan du booke den til for eksempel et bibliotek, museum, skole, arbejdsplads eller uddannelsesinstitution. Læs mere om, hvordan du booker den, og hvordan udstillingen ser ud, her.

Borgerinddragende aktiviteter

Fold ud Fold ind

I vores arbejde med at udbrede viden om overvægt og skabe en større forståelse for, hvordan det er at leve med overvægt, er borgerinddragelse vigtigt. Det forsøger vi at gøre på flere forskellige måder, i forskellige aktiviteter.

F.eks. gennem “Livet med mere_Talerøret”, der er en spørgeskemaundersøgelse om livet med overvægt, som giver deltagerne mulighed for at blive hørt, bidrage med viden og få en stemme ind i overvægtsdebatten. Vi bruger det til at få viden, til at blive klogere på hvad der fylder, og til at få input til hvilke emner vi med fordel kan arbejde med. Første spørgeskema er udsendt og i det nye år ser vi frem til at kunne dele viden fra første undersøgelse. Du kan læse mere om “Talerøret” her.

“Livet med mere_væggen” er også en måde, vi inddrager på. Det er en online væg, hvor man anonymt kan skrive sine oplevelser om at leve med overvægt, uden at nogen kan kommentere på det. Den kan du se her.

Sidst, men ikke mindst forsøger vi også at bruge vores sociale medier til input og feedback. Man kan altid skrive til os med idéer og ønsker på mail ncfo@ncfo.dk og følge os på vores (nye!! :-)) Instagram-profil, Facebook, LinkedIn eller Twitter.

Fyraftensmøder

Fold ud Fold ind

Vi har nu afholdt sidste af fem fyraftensmøder med titlen “Rundt om overvægt”. Der har været stor interesse med knap 600 deltagere – sundhedsprofessionelle med forskellige fagligheder fra forskellige sektorer fra hele landet – der fik en opdatering på viden om overvægt anno 2023. Vi fik også brugbar viden med hjem fra deltagerne.

De fem fyraftensmøder indeholdte den nyeste viden om overvægt, blandt andet om årsager, konsekvenser, forebyggelse og behandling samt viden om vægtstigmatisering og respektfuld kommunikation.

Vi håber, at alle, der deltog på møderne, gik derfra med ny viden. Vi takker for interessen og for de mange brugbare indsigter, vi fik med hjem. Du kan læse en kort opsamling på fyraftensmøderne her.

Rapport om viden og holdninger

Fold ud Fold ind

I 2023, ja faktisk også i 2022, arbejdede vi sammen med Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og alliancen Børnevægt i Balance på at klargøre det nye spørgeskema til “Danskernes viden om og holdninger til overvægt”. Formålet med rapporten er at give forskellige aktører, der arbejder med forebyggelse, medierne og befolkningen et indblik i voksne danskeres viden om og holdninger til overvægt og sundhed.

Et af målsætningerne for os i dette arbejde var at spørge mere ind til danskernes holdninger i spørgsmål, der kunne afdække noget omkring vægtstigmatisering. Om det er lykkedes, kan du læse om her i rapporten.

Rapporten er baseret på over 5.000 voksne danskeres besvarelser. Undersøgelsen blev gennemført i foråret 2023 og udkom i november 2023.

 

Formidlingsguiden: “Ord skaber virkelighed

Fold ud Fold ind

Vi har været med i udviklingen af formidlingsguiden: “Ord skaber virkelighed – så hvordan taler vi om overvægt?” i regi af Sund By Netværket. Samtaler om overvægt med borgere kan være svære, da emnet er følsomt og kan være forbundet med stigmatisering. Ord skaber virkelighed, og derfor er det vigtigt, at vi fortsat er nysgerrige på, hvordan vi skal snakke om vægt på en god og ikke-stigmatiserende måde. Derfor har det været et vigtigt arbejde for os at deltage i. Du kan læse mere om formidlingsguiden her.

Nye undersider på hjemmesiden

Fold ud Fold ind

I 2023 har vi også åbnet op for tre nye undersider på vores hjemmeside. Her er formålet primært at dele og samle andres viden, perspektiver og ord. Disse sider er:

  • Indblik og perspektiver, hvor vi deler indblik og personlige erfaringer omkring overvægt, krop, sundhed m.m. formidlet gennem f.eks. TV-programmer, podcasts og bøger
  • Livet med mere_, hvor vi deler viden om det levede liv med overvægt
  • Faglig viden og materialer, hvor vi samler og deler tilgængelige materialer og faglig viden i form af rapporter, vejledninger, videoer m.m.,

Vi håber, du vil bruge siderne og lade os vide, hvis der er noget, du mener skal oprettes på siderne, eller noget du bare gerne vil vide mere om – send os gerne en mail på ncfo@ncfo.dk.

Kommunale og regionale sundhedstilbud

Fold ud Fold ind

Vi har i 2023 fortsat med at indsamle og opdatere viden om kommunernes og regionernes sundhedstilbud målrettet børn, unge og voksne med overvægt og svær overvægt, så kortene indeholder et retvisende, opdateret overblik. Du finder kortene her:

Hvad skal der ske i 2024?

NCFO har indtil nu været et 4-årigt projekt, som udløber 31. december 2023. Men men men NCFO fortsætter heldigvis arbejdet med at udbrede viden om blandt andet overvægts kompleksitet og stigmatiseringens konsekvenser i 2024 og frem. Vi har allerede planer i støbeskeen for 2024 som f.eks. en konference om tværsektorielle samarbejder, en rapport om vægtstigma og meget mere.

Du kommer til at høre meget mere om NCFOs fortsættelse og vores kommende aktiviteter i det nye år – vi ser frem til at løfte sløret for alt det nye.

Vi er glade og taknemmelige for, at du var med os i 2023. Og vi takker for alle de gode samarbejder samt alle de gode perspektiver og dialoger, vi har haft gennem året.

Vi fortsætter det hele i 2024.

Nu er der bare tilbage at ønske en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår til dig og dine kære.

Stadigt flere danskere udvikler overvægt og svær overvægt, og der mangler fortsat viden om, hvordan vi bedst forebygger denne udvikling samt behandler svær overvægt og overvægtsrelaterede følgetilstande, fysiske såvel som psykiske. Både nationalt og regionalt er der fokus på at udvikle og stille viden til rådighed inden for dette komplekse område. Her spiller Nationalt Center for Overvægt (NCFO) en aktiv rolle i fortsat udvikling, indsamling og formidling af viden. Med videreførelsen som et fællesregionalt videncenter styrker regionerne den fællesregionale organisering, så centrets arbejde når bredere ud og kommer flere til gavn. Det fremadrettede fokus bliver blandt andet på strukturelle indsatser, kommunale og regionale sundhedstilbud, medicinsk og kirurgisk behandling samt mental sundhed og trivsel.

“Vi sætter stor pris på den anerkendelse, der ligger i, at centret er sikret finansiering fremadrettet, således at vi kan fortsætte med at stille viden til rådighed for alle med interesse for overvægtsområdet, både sundhedsprofessionelle, borgere, politikere og andre interessenter. Vi er nået et godt stykke de første fire år, men der er lang vej endnu, og vi ser derfor frem til fortsat at kunne arbejde med, hvad der er mest effektivt og hensigtsmæssigt at gøre i forhold til denne samfunds- og sundhedsudfordring, hvor flere danskere fortsat udvikler overvægt,” fortæller Jens Meldgaard Bruun, klinisk professor, overlæge og lægefaglig leder af Nationalt Center for Overvægt.

Kærestepar går en tur udenfor i grønne omgivelser.

Antallet af personer med overvægt stiger

Fra 2010 til 2021 er antallet af voksne danskere med svær overvægt steget fra 13,6 til 18,5 procent, og aktuelt lever godt halvdelen af voksne danskere med overvægt, viser tal fra Sundhedsstyrelsens sundhedsprofil fra 2021. Derfor ser Jens Meldgaard Bruun et behov for et øget fokus på udvikling af virksomme tiltag på flere niveauer samtidigt.

“Svær overvægt er en kompleks tilstand, og der findes på nuværende tidspunkt kun begrænset viden om, hvordan man effektivt forebygger og behandler tilstanden. Det er dog tydeligt, at indsatser ét sted ikke er nok. Vi må have fokus på strukturelle tiltag, hvor der iværksættes politikker og indsatser, der gavner folkesundheden generelt. Samtidigt skal vi fokusere på sammenhængende, individrettede indsatser, hvor vi på tværs af almen praksis, kommuner og regioner finder de løsninger, der gavner mest, for de borgere med størst behov, og for dem der ønsker hjælp. Kun ved at spille på mange heste på én gang, har vi mulighed for at vende udviklingen.”

Svær overvægt koster livskvalitet

Mange med svær overvægt oplever vægtstigmatisering, og derudover er svær overvægt en risikofaktor for udvikling af f.eks. type 2-diabetes, søvnapnø, fedtlever, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer. Netop derfor mener Jens Meldgaard Bruun, at både forebyggelse og behandling skal prioriteres højt.

“Da svær overvægt kan påvirke både den enkeltes fysiske, psykiske og sociale sundhed, er det vigtigt fortsat at arbejde med at udvikle og afprøve nye tilgange til behandling og forebyggelse, målrettet både børn, unge og voksne. Det arbejde ser vi i Nationalt Center for Overvægt frem til fortsat at bidrage til.”

Når året er ved at gå på hæld, giver det mulighed for at reflektere over det forgangne år og se frem mod det nye, der venter. 2023 har budt på mange nye og spændende projekter, samarbejder, arrangementer og indsigter for os i NCFO. Når vi ser tilbage, står en række aktiviteter særligt frem. Fold ud og læs om dem i nedenstående.

Stadigt flere danskere udvikler overvægt og svær overvægt, og der mangler fortsat viden om, hvordan vi bedst forebygger denne udvikling samt behandler svær overvægt og overvægtsrelaterede følgetilstande, fysiske såvel som psykiske. Både nationalt og regionalt er der fokus på at udvikle og stille viden til rådighed inden for dette komplekse område. Her spiller Nationalt Center for Overvægt (NCFO) en aktiv rolle i fortsat udvikling, indsamling og formidling af viden. Med videreførelsen som et fællesregionalt videncenter styrker regionerne den fællesregionale organisering, så centrets arbejde når bredere ud og kommer flere til gavn. Det fremadrettede fokus bliver blandt andet på strukturelle indsatser, kommunale og regionale sundhedstilbud, medicinsk og kirurgisk behandling samt mental sundhed og trivsel.

“Vi sætter stor pris på den anerkendelse, der ligger i, at centret er sikret finansiering fremadrettet, således at vi kan fortsætte med at stille viden til rådighed for alle med interesse for overvægtsområdet, både sundhedsprofessionelle, borgere, politikere og andre interessenter. Vi er nået et godt stykke de første fire år, men der er lang vej endnu, og vi ser derfor frem til fortsat at kunne arbejde med, hvad der er mest effektivt og hensigtsmæssigt at gøre i forhold til denne samfunds- og sundhedsudfordring, hvor flere danskere fortsat udvikler overvægt,” fortæller Jens Meldgaard Bruun, klinisk professor, overlæge og lægefaglig leder af Nationalt Center for Overvægt.

Kærestepar går en tur udenfor i grønne omgivelser.

Antallet af personer med overvægt stiger

Fra 2010 til 2021 er antallet af voksne danskere med svær overvægt steget fra 13,6 til 18,5 procent, og aktuelt lever godt halvdelen af voksne danskere med overvægt, viser tal fra Sundhedsstyrelsens sundhedsprofil fra 2021. Derfor ser Jens Meldgaard Bruun et behov for et øget fokus på udvikling af virksomme tiltag på flere niveauer samtidigt.

“Svær overvægt er en kompleks tilstand, og der findes på nuværende tidspunkt kun begrænset viden om, hvordan man effektivt forebygger og behandler tilstanden. Det er dog tydeligt, at indsatser ét sted ikke er nok. Vi må have fokus på strukturelle tiltag, hvor der iværksættes politikker og indsatser, der gavner folkesundheden generelt. Samtidigt skal vi fokusere på sammenhængende, individrettede indsatser, hvor vi på tværs af almen praksis, kommuner og regioner finder de løsninger, der gavner mest, for de borgere med størst behov, og for dem der ønsker hjælp. Kun ved at spille på mange heste på én gang, har vi mulighed for at vende udviklingen.”

Svær overvægt koster livskvalitet

Mange med svær overvægt oplever vægtstigmatisering, og derudover er svær overvægt en risikofaktor for udvikling af f.eks. type 2-diabetes, søvnapnø, fedtlever, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer. Netop derfor mener Jens Meldgaard Bruun, at både forebyggelse og behandling skal prioriteres højt.

“Da svær overvægt kan påvirke både den enkeltes fysiske, psykiske og sociale sundhed, er det vigtigt fortsat at arbejde med at udvikle og afprøve nye tilgange til behandling og forebyggelse, målrettet både børn, unge og voksne. Det arbejde ser vi i Nationalt Center for Overvægt frem til fortsat at bidrage til.”

Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Nationalt Center for Overvægt. Dette understreger vigtigheden af, at viden om overvægt kommer helt ud til den enkelte dansker.

I undersøgelsen har 5.220 danskere på 18 år eller derover besvaret spørgsmål om f.eks. årsager, ansvar, forebyggelse, behandling og vægtstigmatisering i relation til overvægt og sundhed. Rapporten “Danskernes viden om og holdninger til overvægt og sundhed 2023”, der er udarbejdet på baggrund af data fra undersøgelsen, giver et billede af, at danskerne har en god forståelse for, at udviklingen af overvægt er kompleks, og at både individet og samfundet har et ansvar i forhold til forebyggelse samt behandling og håndtering af overvægt. Men samtidigt også, at der er områder, hvor viden ikke kommer langt nok ud.

Årsagerne findes på både individ- og samfundsniveau

En stor andel af respondenterne mener, at både adfærdsrelaterede faktorer og strukturelle og miljømæssige forhold kan bidrage til udviklingen af overvægt.

92 % af respondenterne mener, at usunde mad- og måltidsvaner kan bidrage til udvikling af overvægt, og 89 % mener, at utilstrækkelig fysisk aktivitet bidrager. Samtidigt mener en stor andel, at strukturelle forhold bidrager til udviklingen af overvægt, som f.eks. nem adgang til mad- og drikkevarer med et højt indhold af fedt, sukker eller salt (80 %), og omgivelser der gør det sværere at være fysisk aktiv i hverdagen (70 %). 75 % angiver, at genetik og arvelighed bidrager til udviklingen af overvægt, samt at sociale aspekter har betydning, som f.eks. mistrivsel og forringet livskvalitet (83 %) og sociale relationer (67 %).

Ansvaret for forebyggelse og behandling placeres i højere grad hos den enkelte

Respondenterne i undersøgelsen har altså en god fornemmelse for, at udviklingen af overvægt sker på baggrund af faktorer, der både ligger inden for og uden for den enkeltes handlemuligheder. Alligevel angiver godt 8 ud af 10, at ansvaret for at forebygge overvægt (82 %) samt ansvaret for at behandle eller håndtere overvægt (84 %) ligger hos individet. Respondenterne angiver også andre aktører som havende et ansvar, f.eks. familien, den praktiserende læge, beslutningstagere såsom Folketinget, regionerne og kommunerne, fødevareindustrien, dagligvarebutikker og arbejdspladser. Antallet af respondenter, der markerer, at disse forskellige aktører har et ansvar, er dog vurderet lavere end individets ansvar.

Kvinde sidder med en kop the i hånden og kigger eftertænktsomt ud af vinduet.

 

Mangler viden om sammenhængen mellem overvægt og sygdomme

Når respondenterne uhjulpet (uden svarmuligheder) svarer på, hvilke sygdomme, de mener, overvægt kan medføre, er det hyppigste svar type 2-diabetes (57 %) og den næsthyppigste hjerte-kar-sygdomme (46 %). Kun 6 % angiver, at overvægt kan medføre kræft. Når respondenterne bliver hjulpet på vej med forskellige svarmuligheder, er tallene højere, hvor 81 % angiver, at overvægt øger risikoen for type 2-diabetes, 76 % hjerte-kar-sygdomme, og 28 % angiver at kende til sammenhængen mellem overvægt og kræft. Ved en række andre svarmuligheder i undersøgelsen kender få sammenhængen, som f.eks. sammenhængen mellem overvægt og astma (15 %) og PCOS – polycystisk ovariesyndrom (9 %).

Undersøgelsens resultater understreger behovet for at blive ved med at sætte fokus på sammenhængen mellem overvægt og diverse sygdomme, årsagerne til overvægt, mulighederne for behandling, forebyggelse med mere. Ny viden udvikles hele tiden på området, og det kan tage tid, før det når ud til den enkelte dansker. Her har forskere, myndigheder med flere et fælles ansvar for at sikre, at evidens når langt nok ud.

Danskerne er klar til strukturelle forebyggelsestiltag

Rapporten viser også, at mange af de adspurgte danskere støtter op om tiltag, der på et samfundsmæssigt, strukturelt plan kan bidrage til at forebygge overvægt. Dette gælder især inden for tiltag målrettet børn og unge, som f.eks. mere fysisk aktivitet i folkeskolen (75 %), sund og gratis mad i daginstitutioner og i folkeskolen (65 %), gratis psykologhjælp til børn og unge under 18 år med overvægt (67 %), mental sundhed på skoleskemaet i folkeskolen (77 %) samt lovgivningsmæssig begrænsning af reklamer og skjulte reklamer for mad og drikke med et højt indhold af fedt, sukker eller salt målrettet børn og unge under 18 år (64 %).

Dyk ned i flere resultater fra undersøgelsen i rapporten: “Danskernes viden om og holdninger til overvægt og sundhed 2023”. Undersøgelsen er også gennemført i 2019 og 2021. I 2023-rapporten er data fra tidligere udgivelser også sammenholdt med 2023-besvarelserne. Du finder de enkelte udgivelser her:

Om rapporten

Fold ud Fold ind

Formålet med rapporten er at give et indblik i voksne danskeres viden om og holdninger til overvægt og sundhed. Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Diabetesforeningen, Hjer¬teforeningen og Nationalt Center for Overvægt.

Det er tredje gang, undersøgelsen gennemføres. Baselinemålingen blev gennemført i 2019, og den nyeste rapport belyser også udviklingen fra 2019 og 2021 til 2023 på spørgsmål, hvor det har været muligt.

Selve spørgerammen er udviklet i et samarbejde mellem ovenstående parter samt alliancen Børnevægt i Balance, som sekretariatsbetjenes af Novo Nordisk Fonden. Alliancen Børnevægt i Balance har ikke været involveret i analysen og afrapporteringen af undersøgelsens resultater.
Rapporten forventes gennemført igen i 2025.

Datagrundlag og analyse

Fold ud Fold ind

Rapporten bygger på data fra en online spørgeskemaundersøgelse gennemført af analysebureauet © Kantar Public for Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Nationalt Center for Overvægt i marts 2023. I undersøgelsen indgik svar fra 5.220 voksne danskere på 18 år eller derover. Fordelingen af respondenter er repræsentativ for baggrundsbefolkningen i forhold til køn, alder, region og uddannelseslængde. For en mere detaljeret beskrivelse se kapitel 10 (Metode) i rapporten.

Om overvægt

Fold ud Fold ind

Overvægt er en af tidens største samfunds- og sundhedsmæssige udfordringer (1), og i 2021 havde knap 53 % af voksne danskerne (16 år eller derover) overvægt (2). Overvægt og især svær overvægt øger risikoen for type 2-diabetes, mindst tre former for hjerte-kar-sygdomme, mindst 15 former for kræft, søvnapnø, ledsmerter i vægtbærende led, psykosociale problemer og reproduk-tionsproblemer (3-6). De fysiske og psykosociale konsekvenser stiger i takt med stigende grad af overvægt (5).

Læs mere om overvægt her.
Læs mere om følgesygdomme her.
Læs mere om overvægt, stress og depression her.
Læs mere om overvægt, stigmatisering og diskrimination her.

Litteraturliste

  1. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget (2011-12). Målrettet forebyggelse af fedme – Mere effekt for pengene. København; Teknologirådet (link).
  2. Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for folkesundhed (2022). Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021. København; Sundhedsstyrelsen.
  3. Møller SP, Sørensen IK, Christensen AI & Tolstrup JS (2017). Risikofaktorer for udvalgte hjertesygdomme: Livsstil og psykosociale forhold. København; Statens Institut for Folkesundhed.
  4. World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report 2018. Available at dietandcancerreport.org.
  5. Sundhedsstyrelsen (2018). Forebyggelsespakke – Overvægt. København; Sundhedsstyrelsen.
  6. Sundhedsstyrelsen (2021). Livsstilsintervention ved svær overvægt. Anbefalinger for tilbud til børn og voksne. København; Sundhedsstyrelsen.