Søgeresultater

Indtast din søgning ovenfor

Holbæk Kommune – Behandling af overvægtige børn og unge

Holbæk Kommune har et behandlingstilbud til børn og unge med overvægt samt deres familie.

Holbæk Kommune tilbyder et forløb til familier med børn og unge, der lever med overvægt. Forløbet tager udgangspunkt i den såkaldte Holbæk-model udviklet på Holbæk Sygehus.

En sundhedsplejerske og en diætist/kostvejleder rådgiver om vægtregulering, mad, spisemønstre og spiseforstyrrelser samt motion. Der udvikles en individuel plan for barnet/den unge. Der lægges i forløbet vægt på samarbejde med gensidig tillid med familierne, og at planerne er realistiske og løbende kan justeres.

Formål og målgruppe

Fold ud Fold ind

Formål
Formålet med tilbuddet er at stoppe vægtøgning eller opnå et vægttab, og at barnet trives bedre, bliver gladere og får større selvtillid.

Målgruppe
Sundhedstilbuddet er målrettet familier med børn og unge, der er mellem 3 og 18 år, har et BMI over 90 % og er motiveret til at ændre sin livsstil.

Beskrivelse af tilbuddet

Fold ud Fold ind

Indhold
Holbæk Kommune tilbyder børn og unge med overvægt og deres familier at deltage i et behandlingsforløb, der tager udgangspunkt i metoden udviklet på Enheden for Overvægtige Børn og Unge, Børneafdelingen, Holbæk Sygehus, også kendt som Holbæk-modellen.

Familien bliver fulgt af en sundhedsplejerske og en diætist/kostvejleder og får rådgivning om vægtregulering, mad, spisemønstre og spiseforstyrrelser samt motion. Sammen med den sundhedsprofessionelle udarbejder familien en individuel plan og får hjælp og vejledning til de udfordringer og problemer, de måtte stå over for undervejs.

Henvisning/rekruttering
Borgeren kan selv tilmelde sig tilbuddet. Tilbuddet udbydes i samarbejde med Holbæk Sygehus.

Betaling
Tilbuddet er gratis.

Forebyggende initiativer i Holbæk Kommune

Ud over ovennævnte tilbud har Holbæk Kommune nogle forebyggende initiativer. Alle fra 13-18 år i Holbæk Kommune har mulighed for at deltage i aktiviteter under ‘Ung og Sund i Holbæk’. Her er der hver måned flere aktiviteter i klubber og foreninger, hvor man sammen med andre unge, gratis kan prøve mange forskellige sportsaktiviteter i lokale klubber og foreninger. Derudover er der aktiviteter som madlavning, mindfulness, pigeklub, tema om styrke, overvægt, proteiner m.v. Alle aktiviteter kan ses på Ung og sund i Holbæks Facebookside. Og du kan læse en kort beskrivelse på Holbæk Kommunes hjemmeside.

Holbæk Kommune har også søsat projektet ”Tidlig opsporing af overvægtige børn i Holbæk Kommune”. Her inviteres alle børn på bestemte årgange til ekstra undersøgelser i forbindelse med besøg hos Tandplejen og Sundhedsplejen. Den viden som projektet frembringer bruges blandt andet til at sige noget om graden og forekomsten af overvægt samt til at forbedre behandlingen af børn med overvægt. Læs mere på kommunens hjemmeside.

Resultater og evaluering

Fold ud Fold ind

Der findes ikke en evaluering af tilbuddet, der er offentlig tilgængelig. Holbæk Kommune skriver selv på deres hjemmeside: “Vi har resultater, som viser at 81,9 % af børnene som er i behandling i Holbæk Kommune reducerer graden af overvægt.”

Links

Fold ud Fold ind

Du finder en beskrivelse af tilbuddet på Holbæk Kommunes hjemmeside eller på sundhed.dk.